Nyerd meg az 5 db páros belépő egyikét a díszbemutatóra  - Uránia Nemzeti Filmszínház, március 23. kedd 19 óra:


Ki volt Milarepa tanítója?

a. Marpa
b. Buddha
c. a Dalai láma

A megfejtéseket 2010.03.21-ig várjuk az info@forum.film.hu e-mail címre.
A játék lezárult, a nyerteseket e-mailben értesítettük - filmhu.

A filmről


Harmincnyolc évesen, hogy gonosz cselekedeteiért bűnbocsánatot nyerjen, a tibeti buddhizmus egyik nagy mesterének a tanítványává szegődik. Anyja halála után egy barlangba vonult vissza, ahol élete hátra levő részét meditációval töltötte…
Milarepa 84 éves korában halt meg. Tibet nagy jógiját elhamvasztották Népe ma is tiszteli, dicsőíti.

Milarepa a bkargjudpa (az ige hagyományozását követő) lámaista irányzat megalapítója. A legnagyobb tibeti költők egyike.

Milarepa vagyok, a felülkerekedett, akinek a látható világ aranyként jelenik meg. Nincs szükségem tehát aranyra, mit erszénybe rejthetek.” Milarepa





Neten Chokling a Milarepa rendezője Terton Chogyur Lingpa, egy jelentős tibeti buddhista család alapítójának negyedik reinkarnációja. Előző életében Neten Chokling számos nagy tettet vitt véghez Jamyang Khyentse Wangpoval, akinek kulcsfontosságú szerepe volt a tibeti buddhizmus megújításában és megőrzésében.

Jamyang Khyentse Wangpo jelenlegi inkarnációja Dzongsar Khyentse Rinpoche, akit Khyentse Norbuként is ismernek és ő az elismert rendezője a „Vándorok/Utazók és Mágusok”-nak és „A kehely”-nek. Neten Chokling az egyik főszereplő, másodrendező, kaszkadőr és akció koreográfus volt „A kehely” című filmben.

milarepa1_500


A filmkészítés művészete, a hangokkal és mozgóképpel elmesélt történet által keltett érzelmi hatás nagy benyomást tett rá. Neten Chokling első munkája Bernardo Bertolucci Kis Buddhája volt, amiben az ő kolostorában élő szerzetesek szerepeltek. Filmes tanulmányai Khyentse Norbu „A kehely” című filmjével folytatódtak. Ennek az elkészítésében Neten Chokling részt vett az előkészületektől egészen az utolsó hangfelvételek elkészültéig Ausztráliában. Számos rövidfilmet készített, de a tudásának jó részét Akira Kurosawa munkásságának tanulmányozásával szerezte meg. A klasszikus buddhista hagyomány szerinti nevelése, ami keveredett a film iránti mély érdeklődésével, teszi őt a mai tibeti Buddhizmus egyedülálló értelmezőjévé.

A film hivatalos honlapja
IMDb adatlap