2022. 09. 28. filmhu

Rangos dokumentumfilm fesztiválon versenyez Paczolay Zsófia filmje

A Szabadkikötő az IDFA rövidfilmes versenyében

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál, az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál rövidfilmes versenyprogramjába válogatták be Paczolay Zsófia Szabadkikötő című rövidfilmjét, amit a DocNomads programban készített. Filmjében a legnagyobb budapesti gabonasiló alkalmazottját követi, aki több mint harminc éve végez kimerítő és kemény fizikai munkát.

A Szabadkikötő (angol címén Budapest Silo) főszereplője József, aki több mint 30 éve Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozik. Lakhelye a szerkezet mellett, egy konténerházban van, az ablaka előtt folyamatosan húznak el teherautók és vonatok. Paczolay Zsófia 25 perces kisfilmjében József munkáját követi, ahogy szinte búvárként ereszkedik le naponta a tíz emelet mély silókba. A fizikailag is rendkívül megerőltető munkára a férfi egészsége is rámegy, de ő a nehéz körülmények ellenére is ragaszkodik hozzá, szerves részévé vált a környezetének. Az IDFA hivatalos leírása szerint József munkáját "lenyűgöző, kontrasztokban gazdag kameramunkával örökítették meg, és ügyesen vágták meg, erős hangtervezéssel."

Paczolay Zsófia

Paczolay Zsófia az elmúlt 10 évben főleg külföldön dolgozott, ebből 6 évet Amszterdamban a Moha művészeti kollektíva tagjaként performatív és szociális munka határán mozgó projektek készítésében vett részt. Mindezek előtt 2012-ben a BME Építészmérnöki karán diplomázott. Az innen hozott gondolkodás vele maradt, ám időközben úgy alakította a tevékenységét, hogy többet és mélyebben tudjon  közvetlenül emberekkel dolgozni. Munkája során szeret közösségekhez közel kerülni és a belső folyamataik megismeréséből merítve változni. Ennek a részeként látja a filmkészítési gyakorlatát is. 2018-ban elnyerte elnyerte az SZFE nemzetközi Docnomads képzésének az ösztöndíjat.

Szabadkikötő

A film rendezője Paczolay Zsófia, a vágó Bíró Bálint, az operatőre Ezequiel Salinas (aki a Félhomály című rövidfilm operatőri munkájáért idén elnyerte a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját), a zenéjét Sperling Andor szerezte. A producerei Paczolay Zsófia és Bíró Bálint, a sound design szintén Bíró Bálint és Gyöngyösi Ádám munkája. A Szabadkikötőt a DocNomads mesterképzésen kezdték el fejleszteni az alkotók, majd Bíró Bálint és Paczolay Zsófia produceri gondozásában egy 25 perces rövidfilmé bővült.

Az Amszterdamban megrendezett IDFA Európa egyik legrangosabb nem-fikciós filmfesztiválja. Az elmúlt években több magyar alkotás is meghívást kapott, itt versenyzett Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje, A monostor gyermekei, Tuza-Ritter Bernadett rendezése, az Egy nő fogságbanA létezés eufóriája, Szabó Réka filmje és a Tobi színei is, Bakony Alexa rendezése. Továbbá a Szabadkikötő alkotócsapatának korábbi rövidfilmje, Bíró Bálint Félhomály című munkájának is Amszterdamban volt a premiere. 

 

Még több magazin

magazin

Megpróbál valamit beerőszakolni a diákjai csöppnyi agyába, igazi létdráma lesz belőle

Kritika az Elszáradt füvekről című filmről

Cancel culture az anatóliai tájban: Nuri Bilge Ceylan új filmjének tanár főhősét azzal vádolják meg, hogy bántalmazza a diákjait. Az Elszáradt…

tovább

magazin

Marlon Brando, Nicolas Cage és Paul Giamatti hódít áprilisban

Streaming ajánló április második felére

Igazi klasszikusok és friss, idén debütált filmek is érkeznek a streaming szolgáltatókhoz áprilisban. A legismertebb Don, Cate Blanchett…

tovább

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.

Filmhu podcast #87: Szabó Kimmel Tamás

Filmhu podcast #86: Breier Ádám

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 

- Képzeld el, a múltkor olvastam egy képregényt, hát olyan állat dumák voltak benne!
- Mint például?
- Hát most azt így nem tudom...

I Love Budapest

Oszd meg! Az összes idézet