Kapcsolódó anyagok

Kósa Ferenc ezt követően az anyagiakat nevezte meg a jelenlegi legnagyobb megoldandó problémának: míg az alapítvány korábban évi 4-500 millióból gazdálkodott, 2007-től kezdve csak 100 millió forintot bocsátott rendelkezésére a kulturális tárca. Ebből szerény keretek között még tudott érdemleges tevékenységet végezni az alapítvány, a 2009-re megszavazott összeg azonban a mai napig nem érkezett meg a számlájukra, és ennek következtében nem is írhattak ki pályázatokat. Az idei évre tavaly megszavazott pénznek januárban kellett volna megérkeznie, ezzel együtt 200 ezer forintból működhetne idén az alapítvány.

mtfa02

Kósa Ferenc és Szakály Sándor

A kuratórium levélben fordult magyarázatért a kulturális minisztériumhoz, azonban nem kaptak hivatalos választ. Kósa Ferenc a sajtótájékoztatón közölte: tisztában vannak vele, hogy az ország nincs jó gazdasági helyzetben, de mégis reménykednek a pénz megérkeztében. Az elnök véleménye szerint a magyar dokumentumfilmesek jelentős támogatástól esnek el így, az alapítvány ugyanis komoly anyagi segítséget nyújtott nekik korábban.

Ezután Szakály Sándor, a kuratórium titkára vette át a szót: az alapítvány szerint az ideális eset az lenne, ha az állam részéről a magyar filmre fordított pénzek 90 százaléka a Magyar Mozgókép Közalapítványt, 10 százaléka pedig a Magyar Történelmi Film Közalapítványt illetné meg.

Kósa Ferenc a filmtörvény azon meghatározásával zárta a sajtótájékoztatót, hogy lehetővé kell tenni a két alapítvány megfelelő működését, mert csak így biztosíthatnak elérhető forrást a filmesek számára.

2010. február 6. (SZTI)