szepmagyarszokeptar_sz1
Jelenetfotó az Újság-ból: a Kaposvári Egyetem színészhallgatói
Fotó: Erdélyi Gábor


{extrainfo}A Szép magyar szó-kép-tár ötlete egy Podmaniczky Szilárdról készült portréfilmben gyökeredzik, amelyet Katona Zsuzsa készített. Az író és a szerkesztő közösen érlelgette a megfilmesítés gondolatát, amely Nyeste Péter, az Aster Film producerének közreműködésével és az MMK 4,5 millió forintos támogatásával valósulhatott meg. A szócikkek megfilmesítésére négy fiatal rendezőt - Géczy Dávidot, Schwechtje Mihályt, Szajki Pétert és Tiszeker Dánielt - kérték fel, akik szabad kezet kaptak a szócikkek kiválasztásában és a forgatókönyvek megírásában. „Szeretnénk segíteni a fiataloknak, és egy ilyen munka igazán jó terep a kísérletezésre” - mondta a sorozat szerkesztője.

A sorozat megálmodói eredetileg egy minden nap jelentkező, napi 5 perces műsort terveztek, a Magyar Televízióban a '90-es években futott a Közjáték mintájára, de végül az elkészült kisfilmek összefűzése mellett döntöttek, mert nem minden darab állta meg a helyét önmagában. Így kerüt be egy kilencedik kisfilm, amelynek alaptörténetét Podmaniczky Szilárd a nyolc szócikk szavaiból írta, a kisfilmet pedig Katona Zsuzsa rendezte. A Szép magyar szó-kép-tár az M1 műsorán lesz látható 2010. őszén, továbbá pilot filmként szolgál a sorozat folytatásához, amelyhez további fiatal rendezőket, köztük Császi Ádámot, Horváth Lilit és Jung Lídiát szeretnék bevonni. "Úgy gondoljuk, hogy ez egy rendkívül termékeny ötlet, hiszen szinte kifogyhatatlan a szótár" - mondta a szerkesztő.


szepmagyarszokeptar_sz2
Vacsora werkfotó: Farkas Dániel operatőr és a főszereplő, Seress Zoltán
Fotó: Erdélyi Gábor


A Szép magyar szó-kép-tár első etapjában a forr, a fotel, a keres, a lakkoz, a nő, az újság és a vacsora szavak öltöttek mozgóképes formát.  A litera.hu cikke szerint a szótár szövegeiben más művészeti ágakban dolgozó kortárs művészek is inspirációra leltek, Ulrich Gábor kecskeméti animációs rendező tíz szócikkből készített kísérleti filmet, Máté Gábor közreműködésével, a budapesti székhelyű fiatal színészek által létrehozott KoMa Színház társulata installációs előadást hozott létre a szócikkekből, a Magyar Rádió Rádiószínháza pedig hangjáték formában készítette el a szótárt, Csuja Imre közreműködésével.

Jánossy Lajos kritikája a Literán ide kattintva olvasható!