Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur első nagyjátékfilmje egy drámai másfél hónap történetét meséli el, ennyi idő áll a tinédzser Zsófi rendelkezésére, hogy meggondolja magát, és vér szerinti anyaként visszalépjen a kislánya örökbeadásától.

A Hat hét tavaly mutatkozott be Szarajevóban, majd sorra nyerte a díjakat különböző fesztiválokon, a miskolci CineFesten például a nagydíjat söpörte be, az év végén a hazai filmkritikusok az év legjobb magyar filmjének választották meg, Román Katalint pedig a legjobb női főszereplőnek. A hazai mozis bemutató azonban sokáig kétséges volt, a szemfülesek decemberben kaphatták el néhány premier előtti vetítésen.

Szerencsére időközben lett forgalmazó, az Uránia Film, akik az országos bemutató dátumát is kitűzték. Aki viszont nem tud várni március 23-ig, azt sok szeretettel várjuk a Filmhu Filmklub eseményére március 14-én az Urániába, ahol az alkotókkal fogunk beszélgetni a film kulisszatitkairól, illetve a felvetett társadalmi és morális kérdésekről. Minden magyar film mozis bemutatójának örülünk, de ennek különösen, hiszen ahogy kritikánkban is írtuk:

Anyává válni a legcsodálatosabb dolog, persze, de a vele járó komplex érzelmekről, a kétségekről, az életre szóló felelősség mindent felülíró terhéről már kevesebb szó esik, különösen egy fiatal lány nem kívánt terhessége kapcsán, főleg Magyarországon.” Szóval nagy szükség van az ilyen, „empátiára és türelemre nevelő, hétköznapi sorsokat bemutató alkotásra”, és örülünk, ha minél szélesebb közönséghez eljut.

A film főhőse az érettségi előtt álló Zsófi, aki későn vette észre terhességét, ezért úgy dönt, örökbe adja kislányát. Édesanyja arra bátorítja, hogy tartsa meg a gyermeket, ő viszont úgy gondolja, ez lehetetlen, hiszen szerény körülmények között élnek, pultos fizetéséből segít eltartani húgát, Mesit és nehezen kezelhető anyját. Egyetlen kapaszkodója, hogy jó asztaliteniszező, és ha bekerül az országos selejtezőre, nagyobb az esélye, hogy ösztöndíjjal továbbtanulhat.

A Hat hét Zsófi szemszögén keresztül követ egy érzékeny periódust, amely mind az örökbeadó és az örökbefogadó anya életére nagy hatással van, a gyermek szempontjából pedig az egyik legfontosabb, hiszen ekkor alakul ki az alapvető kötődés.

 

Decemberi kritikánkban azt írtuk: „A Hat hét műfaja családi dráma, de a határidő-dramaturgia alkalmazása miatt néha olyan feszültség járja át, mintha egy thriller peregne a szemünk előtt, ahol nem a főhős élete van veszélyben, hanem az érzéseivel, a lelkiismeretével, és mások elvárásaival kell felvennie a harcot, mielőtt lejár az erre kiszabott ideje.

A vetítés után Szakonyi Noémi Veronika rendezővel, Román Katalinnal, a film főszereplőjével és Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval beszélget munkatársunk, Varga Dénes.

Időpont: március 14. (kedd), 19:00 óra
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Jegyet a mozi honlapján lehet venni, az esemény Facebook-oldalát itt találod. A Hat Hétről további információk a film Facebook-oldalán olvashatók.

Mozizzunk együtt, és utána beszélgessünk a magyar filmről!

Versenyt fut az idővel egy tinilány az év egyik legjobb magyar filmjében

Egy gimnazista lány örökbe adja az újszülött babáját, de jogszerűen hat hete van, hogy meggondolja magát és visszakérje. Szakonyi Noémi Veronika magyar filmben ritkán látott hitelességgel mutatja be az adoptálás menetét, és különösen azt a bonyolult lelki folyamatot, amin a gyermekét továbbadó fiatal lány keresztülmegy.