„A film lényegében le van forgatva, most tartottunk egy kis szünetet, a jövő héten még lesz négy nap forgatás, aztán talán még egy-két nap november végén, ha addig leesik a hó. Jót tesz egy filmnek, ha van benne tavasz, nyár, ősz és tél is”, mondta el lapunknak a rendező.

Dr. Horváth Putyi és Tarr Béla együttműködése a Sátántangó óta tart, ahol előbbi Petrina szerepében volt látható. Horváth azóta is visszatérő szereplője Tarr filmjeinek, most azonban változott a szereposztás. „A londoni férfiben is van nekem egy szerep, aztán amikor kiderült, hogy csúszik a forgatás, Béla megkérdezte, hogy nincs-e valamim. Megmutattam neki ezt a filmtervet, amin már nagyon régóta dolgozunk. Igazából már mindenki letett róla, de Tarrnak tetszett, és végül csak a filmterve kaptunk pénzt. A véletlen szülte a lehetőséget. Valószínűleg Tarr Bélának köszönhető a dolog, hiszen ugyanezzel a könyvvel már próbálkoztunk korábban is.”

A rendező a musztert már látta és elégedett az anyaggal. Horváth Putyi külön kiemelte, hogy remek stábbal sikerült együtt dolgoznia. „Fantasztikus összhangban sikerült dolgoznunk, még a második fahrtos is elolvasta a forgatókönyvet és mindenki végtelen tisztelettel közelített, elsősorban Hajnóczy iránt.” A film főszerepét, Hajnóczy személyes barátja, Melis György zeneszerző játssza, aki egyben zenét is komponált a filmhez. A további főbb szerepekben Takács Kati, Verebes Linda és Schneider Zoltán lesz látható, valamint Horváth baráti körének egy része, köztük filmrendezők is.

„Rendkívül kis költségvetésű filmről van szó, de a felmerülő nehézségeken átlendített az alkotók közti barátság. Külön kiemelném Kodolányi Sebestyén operatőrt, akivel öt éve már leforgattuk a film tizenhét perces változatát, mely egy az egyben bekerült a filmbe. Ő nem csak operatőr, hanem alkotótárs is.” Horváth elmondta, hogy az öt év nem okozott gondot, mivel a szereplők nem öregedtek látványosan az eltelt időszak alatt. „Jót tett mindenkinek a szünet. Nem ártana, ha a rendezők pihennének 3-4 évig, két film között. Nagyon rossz szokásnak tartom, hogy ha valaki csinál egy jó filmet, azonnal kap pénzt a következőre, ami rendszerint nagyon rosszul sikerül. Egy filmet ki kell hordani, mint egy gyereket.”

Dr. Horváth Putyi először rendezett nagyjátékfilmet, Tarr Béla szintén első alkalommal dolgozott producerként egy filmben. A rendező azonban elmondta, hogy rajtuk kívül a film első munkája a gyártásvezetőnek, de első alkalommal fényképezett nagyjátékfilmet az operatőr is.

A film Hajnóczy Péter, A halál kilovagolt Perzsiából című kisregényének adaptációja. „Egy-két novellát is átemeltem a filmbe, de alapvetően ragaszkodtam az eredeti műhöz. A forgatókönyvi magyarázatokon kívül, a Hajnóczy szövegeket használtam fel. Persze itt-ott húztunk rajta, ide-oda raktunk jeleneteket. Minden szereplő benne maradt, egy-két kaland maradt csak ki, melyek másfelé vitték volna el a történetet.”

Dr. Horváth Putyi szándéka az volt, hogy oratóriumot állítson Hajnóczynak. „Különös dolog ez, mert Melis, aki a film zeneszerzője is, nem sokkal Hajnóczy halála előtt komponált egy oratóriumot barátja tiszteletére, ami fel is csendül majd a filmben. Célom a filmmel, hogy méltó és megfelelő helyére kerüljön, egy méltatlanul elfeledett ember, aki megítélésem szerint a XX. századi személyes próza legnagyobb képviselője. Az alkotásról szól a film, arról, hogy valaki a szenvedés ellenére erőt vesz magán, és írni kezd.”