"Az 1990-es évek meghatározó rendezője Tarantino. Létrehozott egy trendet, amelynek számosan vannak követői, epigonjai. Egy rendkívül életműtudatos figuráról van szó, akinek >mániája<, hogy olasz, amerikai és távol-keleti kismesterek munkáinak elemeiből gyúrja össze a maga mozijait. Közülük sokan nem is ismertek a hazai mozilátogató közönség előtt, mint például az amerikai Samuel Fuller, vagy a hongkongi Ringo Lam.”

"Tarantinót éppen első sikerfilmje, a Kutyaszorítóban kapcsán vádolták meg azzal, hogy, hogy nem alkot eredetit, mert Lam moziját forgatta újra. Tarantino nem új filmes toposzok kiötlője, hanem a meglévőket rendezi egy sajátos egységbe, így hoz létre minőségileg újat."

Az első "találkozással" kapcsolatban Vágvölgyi B. András elmondta, hogy az amerikai kult-rendező egyik munkáját, a Ponyvaregény-t még 1994-ben, Amerikában látta. "Tetszett, hogy a film sikere után nem forgatott másik négy-öt Ponyvaregény-t, hanem várt három évet, és elkészítette a Jackie Brown-t, ami teljesen más jellegű mozi."

"Minden műfajban igyekszik valami meghatározót, különlegeset létrehozni. Legutóbb a Kill Bill-lel egy igazi, tiszta akciófilmet forgatott, összehasonlítva a korábbi, erős dialógusairól ismert munkáival. Jelenleg éppen egy kantoni nyelven forgó hongkongi kung-fu film készítésén gondolkodik, de tervei közt szerepel egy második világháborús mozi is, Inglorious Bastards címmel. Tehát egyáltalán nem lehet róla azt mondani, hogy ellőtte az összes puskaport."

A könyv megszületésével kapcsolatban Vágvölgyi elmondta, számára Tarantino a hongkongi és japán filmek iránti erős érdeklődése az a tulajdonság, amelytől érdekes számára a sajátos popmítosz-teremtő rendező. A könyvben a kötelező és nélkülözhetetlen életrajzi részleteken kívül a szerző főként azt igyekszik bemutatni, hogy QT hova helyezhető az amerikai kultúrán belül, és melyek filmnyelvének sajátos eszközei.

A könyvbemutató alkalmából Müller Péter Sziámi, Bakács Tibor Settenkedő és a szerző is bevezetőt fog mondani. Valamint hosszabb részleteket vetítenek majd Tarantino első, a filmográfiában általában nem szereplő filmjéből, a kicsit „bénázós” My Best Friend’s Birthday-ből. Levetítik még Mike White összeállítását is, amelyben párhuzamban mutatja be a Kutyaszorítóban és Ringo Lam City on Fire című munkájának képi hasonlóságait.

A vetítéssel egybekötött könyvbemutatóra csütörtökön november 25-én 19.00-tól kerül sor a Vörösmarty moziban. A részvétel ingyenes, helyet a mozi pénztárában lehet foglalni (telefon: 317 4542).