A közelmúlt legfontosabb mozgóképeit vonultatja fel a napokban Izland fővárosában a reykjavíki nemzetközi filmfesztivál. A rangos esemény díszvendége lesz Tarr Béla - tudatta a Magyar Filmunió. A világhírű magyar filmrendező munkásságát életműdíjjal ismeri el a fesztivál és ebből az alkalomból műsorra tűzi a Családi tűzfészek, a Werckmeister harmóniák és A torinói ló című Tarr-filmeket. Tarr legutóbbi filmje, A torinói ló vetítését követően közönségtalálkozón vesz részt, továbbá mesterkurzust is tart a seregszemle keretében. Szeptember 29-én Ólafur Ragnar Grímsson izlandi elnök személyesen adja át a reykjavíki nemzetközi filmfesztivál életműdíját az elismert magyar művésznek az elnöki rezidencián Bessastadirban.

 

Nézz bele a Családi tűzfészekbe!

Fődíj a Mátyás, Mátyás-ért

 

Magyar koprodukció sikerével zárult a romániai Calarasi-ban „7Arte” címmel megrendezett filmfesztivál a hétvégén - adta hírül a Magyar Filmunió. Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című különleges mozgóképe – Kolozsvár lakóiról, és arról, hogy mit jelent nekik városuk híres szülötte, Mátyás király – kapta a fesztivál fődíját. Az 59 filmet felvonultató seregszemlét idén 13. alkalommal rendezték meg Calarasi-ban. A Mátyás, Mátyás című 13 perces animációs dokumentumfilm magyar-román koprodukcióban készült 2010-ben, és azóta Lipcsétől Bilbaón át számos rangos nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. A bukaresti Anim’est és a Hyperion diákfilmfesztivál is a legjobb film díjával méltatta, majd a csíkszeredai Film.dok-on Felméri Cecília filmje elnyerte a Magyar Televízió elismerését.



Részlet a Mátyás, Mátyás-ból


Készül Gyöngyössy Bence Liszt-filmje

Gyöngyössy Bence a Liszt-év megkoronázásaként magyar-francia koprodukcióban készít filmet a földön valaha élt egyik legnagyobb zongoraművészről. Az életrajzi ihletésű film nehéz műfajnak számít, hiszen szinte lehetetlen egy-egy életutat teljes egészében felölelni, így a népszerű rendező a 19. században valódi világsztárnak számító Liszt Ferenc utolsó napjait és utolsó szerelmét dolgozza fel alkotásában. A film különlegessége továbbá, hogy visszaemlékezésekben megelevenednek az ünnepelt művész mozgalmas életének korábbi fejezetei is. Az Utolsó rapszódia története Liszt Bayreuthban töltött tíz utolsó napjának és a filmben Nina Schliemannak nevezett utolsó tanítványával folytatott kapcsolatának hiteles krónikája. Liszt Ferenc szerepére a rendező Jordán Tamást kérte fel, a főbb szerepekben Sárközi-Nagy Ilonát, Söptei Andreát, Molnár Piroskát és Kálloy-Molnár Pétert láthatjuk. A film operatőre Csukás Sándor. A film szeptember végétől forog több patinás budapesti helyszínen, az Ybl villában, a Festetics palotában, illetve a gyönyörű péceli Ráday-kastélyban. Az alkotást a Liszt Ferenc emlékesztendő lezárásaként, az év végén mutatják be és ezt követően széles körben nemzetközi forgalmazásra is kerül.

liszt_500

A rendező Sárközi-Nagy Ilonával és Söptei Andreával