A kurzusra 2016 szeptembere és 2017 júniusa között kerül sor, ez idő alatt a hallgatók havonta egyszer háromnapos foglalkozáson vesznek részt (szerda–csütörtök–péntek). A foglalkozások elméleti előadásokból, dramaturgiai- és műhelygyakorlatokból állnak. A műhelymunka során a résztvevők filmterveinek részletes kidolgozására, a forgatás előkészítésére, valamint a felvett és összeállított anyagok elemzésére nyílik lehetőség.

Az oktatók a filmes szakma jeles képviselői – filmrendezők, operatőrök, filmesztéták, hangmérnökök, fotóművészek, televíziós szerkesztők -, a vezető tanárok pedig olyan, komoly filmpedagógiai tapasztalattal rendelkező alkotók, mint dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas művész, a Sapientia Egyetem tanára, dr. Horváth Z. Gergely ugyancsak Balázs Béla-díjas, Érdemes művész és egyetemi docens, vagy Lugossy László Balázs Béla-díjas, Érdemes művész.

A jelentkezéshez egy rövid szakmai életrajzon túl egy 15-20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható, legfeljebb 2 gépelt oldalon ismertetett filmterv elküldésére van szükség. A felvételi vizsgára 2016. szeptember 17-én kerül sor, a felvett hallgatók pedig ösztöndíjban részesülnek és térítésmentesen vehetnek részt a képzésen. A jelentkezési határidő 2016. szeptember 5., melyeket e-mailben várják a csibi.margit@mtva.hu címre.

A szervezők az alábbi igényeket fogalmazták meg a beadandó filmtervvel kapcsolatban:

A filmterv címe: „Hétköznapi történet”

A pályázó a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyes, megtapasztalt élményét válassza témának. Törekedjen arra, hogy filmterve elbeszélhető történet formáját öltse, figyelembe véve, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből. A mű gerincét a nézők számára átélhető, szituatív jelenetek sora adja.

A kreatív dokumentumfilmes kurzus céljainak gyújtópontjában a Kárpát-medence mozgóképi felfedezése áll. Határainkon innen és túl azokat az emberi történeteket kívánjuk összegyűjteni és alkotó módon feldolgozni, amelyek az elmúlt két évtized változó és változatlan társadalmi jelenségeit tükrözik.

Sára Sándor Kossuth-díjas művész, a Magyar Mozgókép Mestere