Az idei Titanicot a stáb számára különösen emlékezetessé teszi a rengeteg soron kívüli kaland és bonyodalom, amelyek sokszor a vendégek ideutaztatását is megnehezítették. A Perzsa macskák című filmben főszereplő iráni zenekar, a Take It Easy Hospital tagjai például majd’ két napos késéssel érkeztek meg, mert menekült státuszú brit papírjaikkal nem engedték őket felszállni a repülőgépre. Végül 36 órányi megfeszített munka, telefonok, konzultációk és segítségkérések után alig pár órával a Gödör-beli koncert előtt a zenekar épségben landolt Ferihegyen. Ám akadtak olyan nehézségek is, amiket még a szervezők sem tudtak orvosolni: az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése számunkra is legyőzhetetlen akadályt jelentett. Az egész Európát beborító vulkáni hamufelhő bojkottálta norvég vendégünk, Sara Johnsen ideutazását, aki a Nagykutya című film rendezőjeként látogatott volna el a fesztiválra.

 

9_500_3
9

Szerencsére azonban voltak olyan vendégek is, akiknek elég volt taxiba pattanniuk ahhoz, hogy tiszteletüket tegyék filmjük vetítésén, idén ugyanis több magyar alkotó is érdekelt volt a Titanic fesztiválon. A Titanicon volt a világpremierje Iványi Marcell Lélektánc című filmjének, amelynek közönségtalálkozóin részt vett a film alapjául szolgáló, azonos című előadás koreográfusa, Bozsik Yvette is. A Budapest című film díszelőadásán pedig a filmtörténet első brazil-magyar koprodukciójának számos hazai stábtagját – köztük a női főszerepek egyikét alakító Hámori Gabit is – vendégül láthatták.

A mozilátogatók végül összesen 12 közönségtalálkozón vehettek részt, és úgy tűnt, hogy a nézők szívesen élnek a lehetőséggel, érdeklődő és értő kérdéseket tesznek fel az alkotóknak. A találkozók mindenütt remek hangulatúak voltak, és nem egyszer éjszakába nyúló beszélgetésbe torkolltak.

budapeste1_500_2

Budapest


A Titanic immár ötödik éve versenyfesztivál, amelynek rangját jelzi, hogy a zsűrizésre nemzetközi viszonylatban is tekintélyes filmszakembereket tudtak megnyerni. Idei zsűrielnökünk Nick James, a neves Sight & Sound magazin főszerkesztője volt, mellette Tiina Lock, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter, színházi és filmrendező értékelte a filmeket. A versenyszekcióban induló 9 film közül az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10.000 euró értékű Hullámtörők-díjat a zsűri A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélte oda. Nick James elmondása szerint a fődíjat egy olyan elsőfilmes rendezőnek akarták adni, akinek filmje témaválasztásában és esztétikai megvalósításában egyaránt merész, és akit az elismerés hozzásegíthet egy következő film elkészítéséhez. A rendezőnő, Esther Rots skype-kapcsolat segítségével, az Uránia dísztermének vásznára kivetítve köszönte meg a díjat.

Az idei közönségkedvenc (4,87-es átlaggal) Wes Anderson Oscar-díjra jelölt animációs filmje, A fantasztikus Róka úr lett. A második legmagasabb pontszámot a Hátralévő életed első napja kapta, harmadik helyen pedig A Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm végzett. A Diákzsűri díját az Elly története című iráni film nyerte el.

15 filmet vetítettünk teltház előtt, ezek a következők: A fantasztikus Róka úr, Metropia, A Vörös Kápolna, Asszony zongora nélkül, Ésszerű megoldás, Perzsa macskák, Emlékeim nyomában, Tágra nyílt szemek, Szerelem és halál egyenlete, Parking, Érzelmi pótlék, Menedék, Szimbólum, Szép kis szakítás, 35 pohár rum.

revanche2_500_2

Revans


A legtöbb teltház az Örökmozgóban és a KINO-ban volt, de várakozáson felül teljesített az Uránia is. A Toldi látogatottsága viszont az elmúlt évekhez képest néhányszor csalódást okozott. A helyszínekkel kapcsolatban a jövőben lehetnek változások, hiszen a szrevezőknek reagálniuk kell arra a jogos nézői igényre, hogy elővételben, kényelmesen lehessen jegyet vásárolni lehetőleg online vagy egy központi helyről. Ha az általuk eddig a programmal támogatott budapesti art mozik nem hoznak létre közös jegykezelési felületet, akkor jövőre, meglehet, új helyszíneket vonnak be, annál is inkább, mert már jelentkeztek új partnerek.

A fesztivál a tavaly megkezdett hagyományt folytatva két szakmai programnak is helyt adott. A zsűrielnök Nick James vezetésével kerekasztal-beszélgetést szerveztek az elmúlt tíz év legfontosabb rendezőiről és legmeghatározóbb filmes trendjeiről, a Titanic Filmdokk szekciójához kapcsolódóan pedig otthont adtak a Metropolis folyóirat dokumentumfilmes lapbemutatójának is.

A fesztivállátogatók a filmnézés fáradalmait két Titanic-partin tombolhatták ki magukból: április 13-án a Gödör Klubbal közösen szerveztek Perzsa macskák-partit a Take It Easy Hospital fellépésével, április 17-én pedig a Toldiban búcsúztatták az idei fesztivált egy Death Disco vs. Titanic parti keretében. Mindkét bulin fergeteges volt a hangulat, a Gödör és a Toldi egyaránt csordultig megtelt mulatni vágyó fesztiválozókkal.

thevisitor1_500_2
A látogató


Az idei Titanicon 401 akkreditált résztvevő nézhetett filmeket összesen 31 sajtó- illetve szakmai vetítésen. Az akkreditált fesztivállátogatók közül 239-en a sajtót képviselték, 98-an szakmai kártyával, 64-en pedig diákként vettek részt a vetítéseken.

Végül következzen néhány belső adat: a 17. Titanic Filmfesztiválon összesen 36 stábtag, 96 önkéntes, 18 tolmács és 6 moderátor dolgozott, akiknek elkötelezett és lelkiismeretes munkája évről évre garantálja a fesztivál sikerét és gördülékenységét. A szűkebb stáb azonban a jövő évi Titanicig sem tétlenkedik, a fesztivál programszerkesztősége ugyanis több évközi felkérést is kap. Szakmai támogatói például a Paksi Képtár filmes eseményeinek, továbbá Tajvan Magyarországi Képviselete is szeretné, ha őszre vállalnák egy tajvani filmhét szerkesztését.