A Western a zsűri indoklása szerint "poszt-western, ami nagyon organikus, miközben intenzív hatást kelt. Konzekvens és érett módon vegyíti a dokumentarista és fikciós stílust. Az egyszerűségében is rendkívül meggyőző Meinhard Neumann által megformált magányos, de mély és komplex karakter megpróbál csatlakozni egy kis békés közösséghez. A Western főhőse megpróbálja áttörni a falat kelet és nyugat között. E folyamat során meglepően érzékeny döntéseket hoz, amik mélyen megérintettek minket. A téma rendkívül fontos és aktuális. A rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával, még a műfaj iránt is."

Western

A fesztivál második hivatalos díját a közel három órás A zérus gyár húzta be, amit a zsűrielnök, Sopsits Árpád összefoglalása szerint "kicsit hosszúnak tartunk, de a történetben felvetett probléma nagyon fontos és releváns az egész világon. Ezt a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását. A film tele volt meglepetésekkel és humorral a téma komolysága ellenére. Mindnyájunkat megérintett a filmben látott színészi játék természetessége és őszintesége, nagyon autentikusnak és helyénvalónak találtuk."

A zérus gyár

A legjobb rövidfilm díját a Transzfer nyerte, rendezője Michael Grudsky. "A nemzetközi versenyprogram tele volt különleges, társadalmi kérdésekre érzékeny filmekkel, azonban ez a kisfilm tudott hosszában és hitelességében a legjobb kivonattal fogalmazni aktuális kérdésekről és kortól, országtól függetlenül átélhetővé emelni azt." A legígéretesebb pályakezdő animátornak járó Dargay-díjat Jurik Kristóf nyerte, mert "kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy - Dargay Attila szellemében - képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni."

Transzfer 

A Cinenewwave díjat a Welcome, Dudás Balázs munkája kapta. A zsűri "több hosszabb beszélgetést követően egyhangú döntést tudott meghozni. Fontos volt számunkra, hogy a győztes alkotás nem csak, mint filmalkotás legyen profin kivitelezett, hanem történetét tekintve hitelesen foglalkozzon aktuális problémákkal. A film legkiemelkedőbb részének a castingot és színészi játékot tartottuk. A zsűri a filmet nem csupán a magyar blokk legizgalmasabb alkotásának tartotta, hanem az egész fesztivál legjobbjának."

 

Welcome

Freund Ádám Földiekje különdíjat kapott a Cinenewwave kategória keretein belül a legszebb képi világért. A zsűri számára a film "gyönyörű látványvilága és operatőri munkája volt a program legérdekesebb és legszebben kivitelezett darabja. A film hangulata egyedülálló és biztos, hogy évek múltán is emlékezni fogunk rá." A FIPRESCI díját a Colombus kapta. "Kogonada nyugodt tempójú filmje megmutatja, hogy az építészet filmes megjelenítése hogyan képes kapcsolatot teremteni a szereplőkkel és tükrözni érzéseiket. A Columbus erényei finoman bomlanak ki a statikus képekből, amelyek látszatra egyszerűek, ugyanakkor magas szinten stilizáltak minden egyes képkivágásban."

Colombus 

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját az Arrythmia/Szívritmuszavarok nyerte, melyben "Oleg és Katya fiatal elkötelezett orvos házaspár, de a férfi sokat iszik, a nő pedig csalódott a kapcsolatukban. A pár krízisben, és mégis szerelemben él egyszerre. A film kérdéseket tesz fel a fikció és a dokumentarizmus eszközeivel mindennapi élethelyzetekben, az emberi élet értékéről és méltóságáról, mindezt pénzügyi gondok között. Az Arrythmia/Szívritmuszavarok humorral és érzékenységgel mutatja meg, hogy mindig érdemes az igazunkért harcolni, és talán a legfontosabbat, hogy a szeretet mindenre választ ad."

Fotó: Western