Három magyar alkotást is műsorra tűzi a horvát főváros nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválja, a február 23-tól március 2-ig megrendezett ZagrebDox. Az idén 10. születésnapját ünneplő dokumentumfilm-fesztiválon lesz a nemzetközi premierje Varga Ágota A tartótiszt című új alkotásának. Varga Ágota (Fekete lista, Leszármazottak, Szemünk fénye) legutóbbi rendezése az első olyan alkotás, amelyben egy tartótiszt szólal meg. Az ő önvallomásai alapján derül ki, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik és mi módon működtették az állambiztonság rendszerét. A filmből egy munkájának elkötelezett ember portréja bontakozik ki, aki feladatával kapcsolatban évtizedekig nem érzett morális felelősséget, azonban a három egykori érintettel való találkozás a múlt átértékelésére készteti. A tartótiszt a Filmira produkciójában készült, a forgatókönyvet is Varga Ágota rendező-producer jegyzi.

A zágrábi fesztivál regionális versenyében indul Sós Ágnes Szerelempatak című filmje. A januári trieszti filmfesztiválon már díjazott alkotás a Magyar Nemzeti Filmalap és az HBO hosszútávú együttműködésének keretében készült. A Szerelempatak sajátos hangvételű dokumentumflm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. (Kritikánk a filmről ITT olvasható.)

A regionális versenyprogramban lesz látható Kovács Kristóf Besence Open című alkotása is. A Laokoon Film produkciójában készült dokumentumfilm egy kis ormánsági faluról szól, amely 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, bár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani. Kovács Kristóf mulatságos és egyben szívszorongató filmjében azt járja körbe, mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel.

(forrás: Magyar Filmunió)