A második világháborút követően újra kinyit a Teleki téri piac. Monori Sándor (Eperjes Károly) dörzsölt kereskedő, a legnagyobb hal a pocsolyában, akinek mindenki előre köszön. ‘Sanyi bácsi’, a piac koronázatlan királya tudja, hogy az arany jelenti a megélhetés kulcsát, jócskán fel is halmozott belőle a háború évei alatt, míg a legtöbben földönfutóvá váltak. Ahogy a piacon, Monori otthon is vasmarokkal uralkodik felesége, Rózsi (Pogány Judit) felett, és birodalma nemcsak a Teleki térre, hanem a bordélyházra is kiterjed. Amikor az üzlet nem akar felpörögni, Monori mindig tudja, hogy csináljon pénzt, ha a szükség úgy hozza, még szotyolát is árul.

Pogány Judit, Eperjes Károly és Tóth Barnabás

Monoriék lánya, Marika (Eszenyi Enikő) terhesen érezik haza Bécsből. Monori számára az élet és a halál egyaránt a vagyontól függ, de legfőbb vágya mégiscsak egy fiú utód. Két marék ékszerért cserébe ‘megveszi’ unokáját a vejétől, hogy trónörököst nevelhessen belőle. (A kisfiú szerepében Tóth Barnabás látható, aki a színészkedés mellett, több sikeres rövidfilmet is rendezett az elmúlt években.) Később a kisfiú, Imre diftériás lesz, de egy aranyrúd segítségével külön ellátást szerez neki a kórházban. A kalmárkirály bukása azonban elkerülhetetlen: a Rákosi-rendszer beköszöntével, majd az 1956-os forradalom kitörésekor Monori szembesül vele, hogy mégsem mérnek mindent aranyban.


Az Eldorádó a magyar rendszerváltás meghatározó alkotása, az első olyan film, amely már cenzúramentesen beszélhetett az 56-os forradalomról. Személyes hangvételű történet, ami az ország múltjára és jelenére is egyaránt reflektált. A Filmszemlén elnyerte a Legjobb film díját, Párizsban az Európai Filmakadémia pedig a Legjobb rendezésért jutalmazta. Az 1945 és 1956 között játszódó film történetét az író és rendező, Bereményi Géza a saját gyermekkoráról, az örökké harácsoló Monori figuráját pedig anyai nagyapjáról mintázta, aki a maga idejében szintén a józsefvárosi piac királya volt.

Az önéletrajzi ihletésű történetet Bereményi Géza először kisregény formájában írta meg, az Arany Ára címmel, majd ezt dolgozta át forgatókönyvé, amelynek epizodikus struktúráját Monori üzletkötései adják. Eperjes Károly 30 éves volt, amikor eljátszotta a heves természetű, 50 éves kereskedőt, alakítását pályájának egyik legjobbjaként tartják számon. A háború utáni Józsefváros Kardos Sándor operatőr magával ragadó képi világán keresztül elevenedik meg a filmvásznon.

Eldorádó, 100 perc / 1988

Rendező: Bereményi Géza
Forgatókönyvíró: Bereményi Géza
Zeneszerző: Darvas Ferenc
Operatőr: Kardos Sándor
Vágó: Losonci Teri
Szereplők: Eperjes Károly, Pogány Judit, Eszenyi Enikő, Andorai Péter, Haumann Péter, Balkay Géza, Tóth Barnabás, Papcsik András, Sőth Sándor

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.