Berkes Júlia 20 európai ország 20 producere között került be a programba, akiket az európai nemzeti filmpromóciós intézetek (az EFP tagszervezetei) által benyújtott jelölések közül választottak ki:

Gentian Koçi (Albánia), David Bohun (Ausztria), Julie Esparbes (Belgium), Vanya Rainova (Bulgária), Miljenka Čogelja (Horvátország), Stelana Kliris (Ciprus), Alice Tabery (Csehország), Emile Hertling Péronard (Dánia), Emilia Haukka (Finnország), Silvana Santamaria (Németország), Vicky Miha (Görögország), Berkes Júlia (Magyarország), Kathryn Kennedy (Írország), Valon Bajgora (Koszovó*), Dominiks Jarmakovičs (Lettország), Erik Glijnis (Hollandia), Elisa Fernanda Pirir (Norvégia), Radu Stancu (Románia), Juraj Krasnohorský (Szlovákia) és Julia Gebauer (Svédország).

A választott producerek mindannyian részt vesznek majd egy személyre szabott programban, amely támogatja a nemzetközi koprodukciókat, lehetővé teszi a tapasztalatcserét, és segít új szakmai hálózatok kialakításában. A fesztivált megelőző online program, amely már elkezdődött és május 4-ig tart, kétszemélyes találkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket és pitching-üléseket foglal magában. A producerek ezután a Cannes-i Fesztiválon találkoznak május 18. és 22. között, és részt vesznek az öt napra elosztott programban, amely esettanulmányokat, társadalmi eseményeket és nemzetközi szaklapok közreműködésével történő, széles körű promóciós kampányt foglal magában.

Zachar Balázs, Kis Hajni és Berkes Júlia

A kiválasztott producerek közül vannak, akik az idei Cannes-i Fesztiválon mutatják be a filmjeiket, sokan más nemzetközi fesztiválok, például a Locarnói vagy a Szarajevói díjazottjai, néhányan kiemelkedő dokumentumfilmes vagy animációs projektekben köteleződnek el, és vannak olyanok is, akik egy adott rendezővel vagy éppen rendezőkkel való kitartó közös munkájukért kerültek be a programba. Ilyen Berkes Júlia, aki Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és Rossz versek (2018) című filmjének volt a producere, és most a Magyarázat mindenre című új filmjükön dolgoznak együtt. Kilenc évvel a VAN után ismét szuperalacsony költségvetésből, de annál nagyobb szabadságban forgatták ezt a filmet is, és bár a történetet még homály fedi, annyit lehet tudni, hogy a magyar társadalom jelenkori állapotára reflektál, több szálon fut, a film főhőse pedig egy 18 éves fiú, akinek az érettségije komoly botrányt okoz. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a filmet az év második felére várjuk.

Emellett Berkes Júlia egy másik rendezővel is szoros együttműködésben dolgozik: Kis Hajni Külön falka (2021) című filmjének a producere volt, a közös munkát pedig az Ich bin Marika című projekttel folytatják. Kis Hajnit régóta foglalkoztatja az idős kor és az idősgondozás - vizsgafilmjében és korábbi rövidfilmjében is feldolgozta már ezt a témát -, és különösen az a jelenség, hogy nagy számban költöznek át középkorú, nehéz anyagi körülmények között élő nők Lengyelországból, Magyarországról és más Kelet-Közép-Európai országokból Németországba, hogy náluk még idősebb embereket ápoljanak. „Mélyen érint az idős kor törékenysége, sok ember itt kezd el csak igazán élni, és leépíteni a hamis identitás részeit, melyeket egy élet alatt gondosan felépített.” - mesélte korábban a Filmhunak.

Forrás: EFP
Címlapképen: Reisz Gábor és Berkes Júlia