Hétfőn az Idétlen időkig című filmben Bill Murray felel majd azért, hogy jól induljon a hetünk, szerdán Monty Pythonék veszik át a stafétát, és még az is lehet, hogy kiderül, hogy mi Az élet értelme. Pénteken a L’art pour l’art társulat legújabb műsora biztosít egy kis humor-terápiát, és ha ez sem elég ahhoz, hogy ezen az esős, hűvös őszi héten fülig érjen a szánk, vasárnap még az Üvegtigris 2-őt is újra nézhetjük.

Nem az Üvegtigris 2 lesz az egyetlen, ami egy filmszéria sokadik részeként előkerül, így például újra átélhetjük John McClane, Jack Sparrow és Harry Potter kalandjait is a héten. A Die Hard-Még drágább az életed a saját szériájának egyik legjobban sikerült darabja, nem csupán egy sablonos „világmegmentős” film. A főhősnek itt történetesen igazi motivációja van: bosszút akar állni a testvére haláláért. Ráadásul gonosz, ám annál agyafúrtabb kis játékokat játszik a két főszereplővel, akiket Bruce Willis és Samuel L. Jackson alakítanak. Johnny Depp szombaton Ismeretlen vizeken hajózik, Harry Potter pedig a Halál Ereklyéit igyekszik felkutatni. A Harry Potter könyvek hetedik részét rendhagyóan két részletben adaptálták, ami a fontosabb információk és összefüggések megértésében azoknak is segít, akik nem olvasták a könyveket, és csak a filmeket ismerik.

A Star Wars IV: A csillagok háborúja az örök kivétel, az igazi klasszikus, hiszen – mint az köztudott -, eredetileg ez volt az első része a mára már univerzummá nőtt szériának. George Lucas ezzel a résszel robbantott 1977-ben, úgy használta a hagyományos történetsémát (a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését), hogy közben teljesen új alapokra helyezte a sci-fi műfaját. Bemutatja egy semmiből jött fiú útját a hőssé válásig rengeteg vallásos, történelmi és western-motívumot felhasználva. Sőt, állítólag Akira Kurosawa Rejtetett erőd című filmjének bizonyos elemeit is átvette: például a harcias hercegnő alakját, vagy a két ügyetlen, méretükben különböző figurát, akik valahogy mindig az események gyújtópontjában kötnek ki. A Star Wars: A felfedett örökség című dokumentumfilm mindezen kérdéseket vitatja meg. Vallásos elemként példának okáért az Erő létezését, történelmi vonatkozásként a Birodalom és a nácik között vonható párhuzamot, a western filmekből pedig Han Solot (mint az archetipikus magányos hős) vagy a kantinát (mint kocsmát, ivót) említik a filmben. A felfedett örökség továbbá azt hangsúlyozza, hogy a Star Wars felettébb sokat merít a görög mitológiából is. Ennek magyarázatáért (is) érdemes megnézni a kritikusokkal, újságírókkal, jól ismert politikusokkal és magával Lucasszal és J.J. Abramsszel készített interjúkból álló dokumentumfilmet az AXN-en.

A magyar filmek is érdekesnek ígérkeznek ezen a héten. Külön kiemelnénk Novák Tamás tavaly készült fekete-fehér dokumentumfilmjét, a Cinema Infernot. Az alkotás 1949-be, a Rákosi-korszak kellős közepébe kalauzol minket, hogy tanúi legyünk a kor egyik leghatalmasabb kirakatperének, a Pálffy-pernek. A hatalomról és a propaganda természetéről szóló filmet csütörtök délután vetíti a Duna World, felkutatva a tárgyalásról és az ítélet végrehajtásáról szóló, A nép árulói címmel készült korabeli propaganda film történetét.