Kollarik Tamás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, számos filmes szakkönyv szerzője, miközben számára „gyerekkori, de azóta is tartó szerelem” a labdarúgás. Az Aranycsapat és Puskás Ferenc történetével is foglalkozott, hagyatékmentésben is dolgozott, dolgozik, valamint ötletgazda kiadója és szerkesztője volt, Szöllősi Györggyel közösen, az évszázad mérkőzése – Anglia-Magyarország 3:6 – és az évszázad klubmérkőzése – Real Madrid–Eintracht Frankfurt – DVD kiadásának. Kollarik már a 80-as években is előszeretettel bújta a sportlapokat, főleg az akkori Népsportot (mai nevén Nemzeti Sport), így ismerős volt számára Bölöni László neve is, aki erdélyiként a román válogatottban játszott és ért el kiemelkedő nemzetközi sikereket.

1985-ben a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK) a Bölöni vezette Steaua Bukarest nemcsak legyőzte és kiejtette a Honvédot, hanem még a sorozat végén, a Barcelona legyőzésével a BEK Kupát is elhódította, amely világraszóló siker volt. Emlékszem, a Steaua-Honvéd meccs alatt fogalmazódott meg először, gyerekként a fejemben, hogy nagyon szívesen megkérdeznék pár dolgot Bölönitől, persze akkor kisrácként a legfontosabb kérdésem az lett volna, hogy nem játszana-e szívesebben a Honvédban. A dokumentumfilm ötletének gyökere innen eredhet, de valójában két évtizede írtam az első szinopszist Bölöni-témában. Szinte meseszerű, hogy végre filmet készíthetünk róla, nekem ez azt bizonyítja, hogy kitartónak kell lenni a filmtervekkel, és akkor odaérhetsz.”

Bölöni László

A dokumentumfilm címszereplője Románia minden népcsoportja számára ikonikus figura, hidat képez etnikumok között. „Bölöni László hatalmas sztár Romániában, az utca embere is megismeri nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Bukarestben is, szeretik és tisztelik románok, magyarok, cigányok egyaránt. László mondta, hogy a labdarúgó pályafutása alatt is a kiemelkedő játék és győzelem mellett, az volt a célja, a válogatottban és a Steauaban is, hogy úgy maradjon meg igaz magyarnak, hogy közben jó román állampolgár is legyen.”

A Bölöniről szóló filmet Kollarik Tamás mindenképpen egy erdélyi alkotóval közösen szerette volna elkészíteni, aki behoz egy határon túli nézőpontot is. Társrendezőként Szabó Attila volt az elsőszámú választása, akinek nagyra becsüli a munkáit. A marosvásárhelyi születési újságíró-filmes nevéhez fűződik az erdélyi famaffiát leleplező Méregzöld mesék című dokumentumfilm.

Először nem mondtam el a tervem Attilának, csak kérdezgettem Bölöniről. Emlékszem, azt mondta: Bölöni gyerekkorom legendája, ő képviselt bennünket, erdélyi magyarokat, és nem is akárhogyan a kommunista Romániában, vele tudtunk azonosulni.” Úgy érzi, hogy Szabónak „szíve és szeme is van a témához”, ezért egymást jól kiegészítve tudtak közösen dolgozni. A stáb is magyarországi és romániai alkotókból állt össze, többnyire együtt forgattak, de előfordult, hogy párhuzamosan dolgoztak két különböző helyszínen.

A filmet már két éve forgatják, eddig összesen 11 országban fordultak meg: „Románia, Magyarország, Franciaország, Belgium, Luxemburg, Egyesült Királyság, Spanyolország, Görögország, Svédország, Csehország, Portugália, több mint 50 városban közel 60 szereplőt tucatnyi nyelven szólaltattunk meg, több ezer kilométert utazva.

Fontos céljuk, hogy Bölöni Lászlót ne csak futballsztárként, híres edzőként mutassák meg. „A sikerek és kudarcok mögött rejtőző embert, családapát, férjet is lássuk. Hozzuk közel a hétköznapjait, az ünnepeit, a szorgalommal és a kitartással végigvezetett fantasztikus pályafutása mellet kételyeit és vívódásait is érezzük.” Emiatt az első és legnagyobb kihívást természetesen az jelentette a munkában, hogy elnyerjék Bölöni László bizalmát.

Barátsággal, de egyben távolságtartással is fogadott, hosszú heteken át tartó egyeztetés, levelezés után indult csak el a közös munka. A szakmai előéletünk mellett nyilván az emberi oldalra is kíváncsi volt, természetesen senkinek sem mindegy, hogy kiket enged be a magánéletébe. Ráadásul rögtön az elején megbeszéltük, hogy a film elkészítése éveket fog igénybe venni, Lacinak is sok idejét és energiáját fogja lekötni, mindezek figyelembevételével kaptuk meg támogatását. Laci nagyon alapos és igényes ember, utánanézett korábbi munkáinknak filmjeinknek, könyveinknek, összességében nagyon megtisztelő, hogy igent mondott.”

Bölöniről kiderült számukra az is, hogy kiváló dramaturgiai érzéke van, ráadásul 70 évesen is nagyon teherbíró. „Egy zokszó nélkül viselte az órákon át tartó felvételeket, a sok kényelmetlenséggel járó külföldi forgatásokat.” Kapcsolatai révén abban is segítette a produkciót, hogy számos aktív labdarugót és edzőt tudjanak megszólaltatni.

„Bölöni nélkül esélyünk sem lett volna forgatni, a mi költségvetésünk nem lett volna elégséges elérni, eljutni ezekhez a személyekhez. A labdarúgás hasonlít a filmhez, hiszen nemcsak sport, ahogy a film nemcsak művészet, hanem az egyik legnagyobb szórakoztatóipari üzlet, óriási pénzek mozognak, a játékosokat, a csapatokat és az edzőket összetett világ veszi körbe jogászok, menedzserek, klubtulajdonosok, okosan kell mozogni, hogy megtaláljuk a lehetőséget, hogy megszólaljanak a sztárok a Bölöni-filmben.” A teljesség igénye nélkül olyan labdarúgók szerepelnek a filmben, mint: Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Gavril Balint, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Mircea Lucescu, Jenei Imre, Valentin Ceausescu, Mircea Dinescu, Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor, João Pinto, Raphaël Varane, Axel Witsel, Ricardo Quaresma, Peter Cech, Rui Jorge, Kim Kallström, Hugo Viana, Pedro Barbosa, Luciano D'onofrio, Víctor Muñoz Miguel Bernardo Bianquetti (Migueli).

Az interjúalanyok között van valaki, akinek a neve nem csak a futball világából lehet ismerős. A Steaua Bukarest egykori patrónusa, a Ceausescu házaspár egyetlen élő gyermeke. „Valentin Ceausescu gyakorlatilag három évtizede nem állt kamera elé hasonló megkeresésre, most is Lacinak köszönhetjük, akivel még ma is közeli barátok. Nagyon összetett gondolkodású ember, nyugalmazott atomfizikus, a Steaua világraszóló BEK győzelme mögött kulcsszereplő volt. A többi majd a dokumentumfilmből kiderül.

Kollarik Tamás és Bölöni László

Egyvalaki azonban még hátravan a kiszemelt interjúalanyok közül: „Több nagyon nehéz alanyunk volt, eddig mindenkit sikerült kamera elé állítanunk, február elején fél éves egyeztetés után Hagival is forgathattunk, de van még egy szereplő, akinél szintén csak a Laci segíthet: Cristiano Ronaldo. Már mindenkit elértünk, családot, barátokat, csapattársakat, de még Ronaldo hátra van, holott testvére, közeli barátai is kameránk elé álltak és egyébként sokat segítenek is nekünk. CR “üzleti alapon” elérhetetlen a mi pénzügyi lehetőségeink mellett, a kiterjedt, egész Európát átfogó forgatási munkák, az archív mind-mind nagyon költségigényes, már az eddig sztárok elérései is szinte megismételhetetlen bravúrt jelentenek, nagyon nagy dolog, hogy aktív világsztárok lesznek a filmben.”

A fenti forgatást leszámítva a felvételek már lezárultak, javában folyik az utómunka. „Válogatjuk az archívumokat, rakjuk össze a jeleneteket, tervezzük a film felvezetését, bemutatását.” A film bemutatóját a magyar és a román sportsajtó is lelkesen várja, a premierre valamikor ősszel lehet számítani.

A Bölöni – egy legenda története a Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készül.

Fotók: Bölöni – egy legenda története Facebook-oldal