Jankovics Marcell, a magyar animáció nagymestere 2021. május 29-én hunyt el. A Fehérlófia, a János vitéz és Az ember tragédiájának rendezője utolsó művén, a Toldi sorozat moziváltozatán dolgozott, ám épp halála előtt egy nappal értek véget a felvételei egy olyan filmnek, amelynek ő maga a főszereplője. Pontosabban egyik főszereplője, mivel Szabó Szonja (Partizánok, A mentor, Vércsék) dokumentumfilmje három Jankovics Marcellről, a nagyapjáról, az apjáról és róla szól. A Jankovicsok az 1900-as évek elejétől az 50-es évekig öleli fel a magyar történelem alakulását az életükön keresztül.

Csortos Szabó Sándor producer (Víkend, Átok) azóta rajong Jankovics filmjeiért, mióta középiskolás korában először látta moziban a János vitézt, az animációhoz pedig “pótapján”, Hankiss Eleméren keresztül is kötődik, aki a Pannónia Stúdió művészeti tanácsadója volt, és gyakran mutatott neki készülőben lévő rajzfilmterveket. Mégis véletlenül bukkant rá Jankovics Marcell nagyapjának, Dr. Jankovics Marcellnek Húsz esztendő Pozsonyban című életrajzi kötetére.

Jankovics Marcell, Dobray Máté operatőr és Szabó Szonja rendező

Nagyon érdekes személyiségnek tűnt. Amellett, hogy ügyvédként dolgozott, korának legismertebb hegymászója volt Báró Eötvös Loránd és Zsigmondy Emil mellett. Trianon után a Felvidék Csehszlovákiához került, ám ő ott maradt Pozsonyban. A könyvben azt a húsz évét írja le, amely során a felvidéki magyarokat segítette ügyvédként, mentorként, kulturális támogatóként. Izgalmas élete volt, abszurd részletekkel: a tevékenysége miatt internálták őt, de miután szabadon engedték, kifizettették vele az internálás díját.”

A producer Jankovics édesapjának történetével folytatta a kutatást, aki szintén a Marcell nevet viselte. “Az övé is egy nagyon érdekes, ám szomorú történet.” A banktisztviselőként dolgozó férfit 1950-ben koholt vádakkal tartóztatták le Rákosiék, a halálos ítéletet elkerülte, helyette „csak” életfogytiglanra és vagyonelkobzásra ítélték, családját – az akkor 9 éves Jankovics Marcellel együtt kitelepítették. Az ‘56-os forradalom alatt a felkelők kiszabadították, és a forradalom leverése után is szabadlábon maradhatott, bár felügyelet alatt tartották.

Jankovics Marcell, az apa: Zayzon Zsolt, mellette Bethlen gróf: Adorjáni Bálint 

Marcellről már számos portré készült, az életét sokan és sokféleképpen elmesélték. De én úgy éreztem, hogy az ő élettörténete egyenes folytatása és következménye annak, ami az elődeivel történt. A nagyapa, az apa és Marcell életében az elmúlt száz év magyar történelme benne van. Felhívtam azzal, hogy erről szeretnék dokumentumfilmet csinálni, ő pedig nagyon megörült az ötletnek” – mondta el a producer.

A film forgatókönyvét Csortos Jankovics Marcellel közösen írta, majd a Nemzeti Filmintézettől nyertek tavaly év végén támogatást az elkészítésére. A rendezésre a producer Szabó Szonját kérte fel. “Nagyon szeretem a munkáit, lenyűgözve nézem mindig, mennyire meghaladta a korát az, amit az animációban csinált. Sok interjút láttam vele, elolvastam a visszaemlékezéseit, de nagyon vártam, milyen lesz vele a valóságban találkozni. Egy tüneményes embernek bizonyult” – idézte fel Szabó Szonja.

A Jankovicsok Szabó Szonja interjúin alapul, melyeket a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezővel készített a felmenőiről. Jankovics visszaemlékezéseit régi családi fotók kísérik, amelyek szokatlan formában elevenednek meg, így juthatunk el például az Alpok hegyei közé a legidősebb Jankoviccsal. Szabó Szonja elárulta: “Nagyon izgalmas technikai eljárással manipulált fotók lesznek benne, 3D-hatást keltünk majd az archív fotókon.

Jankovics Marcell, a nagyapa: Bárnai Péter, mellette Herr Bardach: Merán Bálint

A családi történetek egy részét meg is filmesítették, azt is látni fogjuk, hogyan viszi el az ÁVH a 9 éves Jankovics édesapját az otthonukból. A film mintegy negyedét kitevő jelenetekben Bárnai Péter (A martfűi rém, Átjáróház) alakítja a hegymászó nagyapát, Zayzon Zsolt (Rossz versek, Vércsék) játssza a kommunisták által meghurcolt apát, Jankovics Marcellt 10 éves korában Balázs-Magyar Nimród alakítja, míg Solymosi Ákos a 20 éves Jankovics szerepében tűnik fel.

Nagyon kíváncsi voltam, Marcell elégedett lesz-e ezekkel a filmjelentekkel, megfelelnek-e annak, ahogyan az emlékezetében éltek a történések, és szomorú vagyok, hogy nem láthatja a filmet. De azért remélem, hogy tetszett volna neki” – tette hozzá Szabó Szonja.

Mivel az interjúkat és a játékfilmes betéteket már rögzítették, a film váza már készen van. Jelenleg a fényképek 3D mapping eljárása (a 2D-s képek térhatásítása) folyik, és hamarosan kezdődik az utómunka is. Az 50 perces dokumentumfilm premierjét a tervek szerint októberben, Jankovics Marcell születésnapján, az emlékére szervezett vetítés keretében fogják megtartani.

Címlapkép: Solymosi Ákos a 20 éves Jankovics Marcellként