Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiá-t is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül. „A film finanszírozás alatt van, reményeink szerint jövő évben indulhat el a forgatás" – árulta el Sipos Gábor a Filmhunak.

Napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – nyáron kezd forogni Együtt kezdtük címmel, a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával mozifilm Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, 2014) rendezésében.

Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban, a Balatonfelvidéken bontakozik ki. „Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában tett ígéreteket, csendben megkérdezi magától, mi lett volna ha...” – vallják az alkotók.

Kerékgyártó Yvonne / fotó: Nagy Márton

A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát. A Romwalter Judit és Pék Csaba producerek vezetésével készülő új magyar film bemutatóját 2022 őszére tervezik, a szereplők kiválasztása már elkezdődött. A tervek szerint egy vibrálóan tehetséges, fiatal színészgenerációt ismerhetünk meg majd a filmben.

Vörösmarty Mihály halhatatlan költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül mozifilm. „Úgy érzem hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk.” – összegezte a 80-as években Dargay Attila és még halála előtt is azt nyilatkozta: „Reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik”.

A sikeres nemzetközi alkotásokat is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt.

Csongor és Tünde 

A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai). A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, és a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban.

A gyártás előkészítésére kapott 74 millió forintot Gigor Attila (A nyomozó, Kút) animációs filmterve, a Tündér Lala, Szabó Magda azonos című meseregényének az adaptációja. Novák Emil operatőr-rendező 3,5 millió forintból fejlesztheti a Napraforgószádor című filmtervének a forgatókönyvét.

Tündér Lala

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja. 80 fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé a támogatás.

Érzékeny veszteségről is be tudunk sajnos számolni, a legújabb NFI-határozat szerint több körös forgatókönyv-fejlesztés után nem támogatták Reisz Gábor legújabb filmtervének, a Dob-Klauzál saroknak a gyártását. Meglepő döntés, hiszen a rendező első nagyjátékfilmje, a VAN, az elmúlt évtized legnagyobb hazai meglepetéssikere volt, és néhány év alatt kultikus alkotássá vált. Tehetségét a Rossz versekkel is bizonyította. A Dob-Klauzál sarokról – amelyet Jakab Julival írt közösen - tavasszal még bizakodóan nyilatkozott a Filmhunak.

Szintén elutasították Cibulya Nikol filmtervét: az Ellenállók egy steampunk jegyeket magán viselő kosztümös kalandfilm lett volna, amely a rendező korábbi kisfilmjének, az Irinyinek a hangulatát vitte volna tovább. Forgács Gábor producer-rendező Fogd a kezem című filmtervének is lezárták a fejlesztését.

Frissítés (20:30): Az NFI-határozat szerint nem kapott pénzt gyártás-előkészítésre Szász János Utas és holdvilág-adaptációja, ez azonban korántsem jelenti a filmterv végét - tudtuk meg Berger József producertől. Kiegészítő támogatásért folyamodtak a már korábban odaítélt gyártás-előkészítésre szánt pénz mellé, ezt nem kapták meg. Az előkészületek folynak tovább, castingot és terepszemléket tartanak. A nemzetközi koprodukcióban megvalósuló filmet a tervek szerint jövő nyáron forgatják le. (Az eredeti cikkben tévesen szerepelt, hogy ez a döntés a filmterv végét jelenti.)