Filmhu: Milyen a hangulat most Los Angelesben, különösen a tegnapi két elismerés, az Independent Spirit Awards és a Golden Reel után?

Havas Ágnes: Újra eljött a magyar film nagy napja Los Angelesben, hihetetlenül felemelő érzés, hogy itt lehetünk ebben a pillanatban. Tegnap volt az Independent Spirit Awards, az amerikai független filmek díjátadója, ahová nem kellett gyönyörű estélyibe felöltözni, inkább „cool” volt az egész, és elmondhatatlan, hogy milyen meleg fogadtatást kapott a Saul és az egész magyar csapat. Itt a Legjobb Nemzetközi Film díját nyertük el, ezután este részt vettünk a Filmalap által is támogatott Magyarok Hollywoodban partin. Ez már elegáns esemény volt, szépen megterített nagy kerek asztalokkal, középen fantasztikus vörös rózsa dekorációval. Nagy szeretettel beszéltek a felszólaló magyarok, volt, aki a túlélők nevében mondta el, hogy mit jelent nekik ez a film, volt, aki Amerikában élő magyarként fejezte ki, hogy milyen fontos számukra ez a pillanat. Eljött Colleen Bell amerikai nagykövet a férjével, ő is nagyon szépen beszélt a filmről, ott volt Szederkényi Réka nagykövetasszony, aki Washingtonból repült át a férjével, hogy ott legyen Los Angelesben, amikor a Saulnak kell drukkolni, kétszer is beszélt az est folyamán. Felemelő este volt, ahogy itt mondják „uplifting”, és egyszer csak kaptam egy telefonhívást, hogy az amerikai hangmérnökök Zányi Tamásnak ítélték a Golden Reel-díjat. Napközben részt vettünk az Amerikai Filmakadémia szimpóziumán a Samuel Goldwyn Színházban, ahol az idegennyelvű film kategóriájában jelölt rendezők pódiumbeszélgetését tartották. Nagyon jó kérdéseik voltak, ők is nagy szeretettel vették körül a magyarokat és Lászlót.

Filmhu: Milyen a hangulata Nemes Jeles Lászlónak, hogy viseli ezt a megterhelést?

H.Á.: Lászlónak volt néhány napja, amikor iszonyatosan izgult, amikor úgy érezte, hogy nem tudja mi lesz vele, de tegnap este azt éreztem, hogy már felszabadult volt. Hiszen már ez is csodálatos, hogy idáig eljutottunk. Lazítsunk és élvezzük, amit ez az ünnep jelent. Egyébként találkozott Spielberggel, egyik este Claude Lanzmann-nal a Shoah rendezőjével vacsorázott, Cate Blanchett magyarul beszélt hozzá, amikor átadta a nominációját, és mindez azután történt, hogy a Golden Globe díjátadón Helen Mirren a szívéhez szorított borítékkal mondta, hogy ez a díj egy olyan országé, amelyik még sohasem kapta meg. A magyar filmnek ritkán adatik meg ilyen pillanat. Boldog vagyok és büszke, hogy részt vehetek benne.

Filmhu: Kik vannak jelen a szereplők közül?

H.Á.: Röhrig Géza természetesen, de itt van több színész is, volt aki a saját pénzéből vett repülőjegyet. Itt van például Urs Rechn, a Biederman oberkapót játszó német színész, Todd Charmont amerikai színész, aki Németországban él, Braun megformálója, Molnár Levente, aki Ábrahámot játssza, az izraeli színész Amitai Kedar, ő Hirsch a filmben. Elnézve ezeket az arcéleket, tekinteteket csak olyan választhatta ki őket, aki nagyon tudta, hogy mit akar.

Filmhu: A Filmalap szempontjából volt-e olyan fontos találkozó, megbeszélés, amit külön kiemelnél?

H.Á.: Colleen Bell amerikai nagykövetasszony partit rendezett a saját házában, West Wood-ban csütörtök este. Megnyitotta a '20-as években épült gyönyörű épületet a magyar filmnek, százötven ember volt ott, akik mind a Saul fiát ünnepelték. Találkoztunk a 24 producerével Howard Gordonnal, jelen volt James Belushi Andy Vajna régi ismerőse még a Vörös zsaruból, több televíziós producer, a most Magyarországon forgó Tyrent sorozat producere Craig Wright, tehát nagy nevek és nagyon sokat beszélgettünk velük. Ezek a rendezők és producerek egészen konkrét dolgokat kérdeztek a Saulról, tehát egyértelmű volt, hogy bizony elmentek moziba és megnézték. Tegnap még a fodrásznál mellettem ülő bácsi is tudott a filmről. Azt érzem, amit Cannes-ban, hogy a pincér is a „The Hungarian Film”-ről beszél, hogy a magyar filmre kell figyelni.

Filmhu: Számodra mikor vált egyértelművé, hogy a Saul fiának helye lehet az Oscaron? Azon túl, hogy az nem lehetett kérdés, hogy ezt a filmet nevezi Magyarország?

H.Á.: Amikor először láttam a filmet, bennem már valahogy megfogalmazódott, hogy el tud jutni az Oscarig. A Cannes-i eufóriát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ott már azt lehetett érezni, hogy a határ a csillagos ég.  Andy Vajna nagyon sokat tett azért, hogy az amerikai forgalmazók megismerjék a Sault, valamint a francia Films Distribution, akik 82 országba adták el. A 81. ország Oroszország lett, rögtön a Golden Globe után, és tegnapi hír, hogy India is megvásárolta. Gyakorlatilag az egész világon játsszák és játszani fogják.

Filmhu: Gondolom nagyon nagy az izgalom ma este?

H.Á.: A mai estére úgy tekintek, hogy az örömöt látom benne, persze van belső izgalom mindenkiben, de a lényeg az, hogy egy ilyen pillanat részesei lehetünk, együtt, egy kis magyar csapat, a producerekkel, rendezővel, írónővel, vágóval, operatőrrel, hangmérnökkel, szereplőkkel. Ezt a kis magyar csapatot hosszú éveken át építette fel Nemes Jeles László, a kisjátékfilmjeivel kezdve.