Budapest és Tokió, két külön világ, kiemelkedő, de különböző animációs hagyományokkal. A Kiskakas Animációs Filmnapok azonban egy fedél alá hozta a keleti és a hazai kultúrát, és rá kellett jönnünk, hogy nem is különbözünk annyira. Az ifjú japán és magyar animációs generációt ugyanis nagyon hasonló gondolatok foglalkoztatják, ez derült ki a friss nemzedék filmjeiből. A MOME és a Tokyo University of the Arts (GEIDAI) vizsgafilmjei tematikájukban és technikájukban sokszínűek ugyan, de mégis, mintha egy globális kirakó összeillő darabjai lennének. „A popkultúra kulcsfontosságú szerepet játszik egymás kölcsönös megértésében.” – mondta Kato Kikuto a Magyarországi Japán Nagykövetség ideiglenes ügyvivőasszonya az esemény megnyitóján. És milyen igaza van. A fiatal filmesek ugyanis közelebb rántották a világ két távoli pontját azzal, hogy groteszk utópiákat, modernkori kritikákat és gyerekkori emlékképeket álmodtak a vászonra, Budapesten és Tokióban egyaránt.

MOME Fresh

A MOME Fresh szekcióban 11 rövidfilm szögezte a nézőket a székekhez, köztük két alkotás, amely a nemzetközi Essemble-projekt keretein belül készülhetett el. A képzési programban a MOME mellett három másik európai egyetem működik együtt és teszik lehetővé, hogy a hallgatók pár hétig egymás intézményeiben tanulhassanak filmkészítést. A cél egy film kivitelezése, a forgatókönyvtől egészen az utómunkákig. 2014-ben a Social Animals című szkeccsfilm készült el, melynek alkotói, Buda Flóra, Gyulai Anna, Koska Zoltán, Szász Enikő, Takács Barbara és Tímár Anna görbetükröt állítanak a digitális kor kütyü-függői elé. Egy olyan világban járunk, ahol minden állat a monitorok és telefonok fényében él, de vajon mi történik, ha egy kis időre elmegy az áram? Ezt mutatja be a digitális- és bábanimációval készült film.

SocialAnimals2 600

Hasonló szituációból indul Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo-Limbo Travel című kisfilmje, melyben egy csapatnyi nő hátrahagyva addigi életüket, útnak indul egy olyan sziget felé, ahol a férfiak nem csak az elektronikus kütyüjeikkel ápolnak intim kapcsolatot. A Limbo-Limbo utazási iroda egy furcsa utópiába viszi őket, ahol ádámkosztümös, bajszos férfiak élik idilli életüket. A filmet nem véletlenül válogatták be az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra, a Toldi közönsége is jókat kacagott a furcsa alkotás abszurd humorán. A fesztivál egy másik alkotása, Bertóti Attila Mese című filmje, szintén ellátogat Annecy-be. A digitális rajzanimációval készült film Danyiil Harmsz írása nyomán készült és a gyermeki fantázia mókás világába visz minket.