A Biennale College Cinema tizenkettedik alkalommal megrendezet workshopján összesen két olyan rendező vesz részt, aki nem elsőfilmes: Kenyeres Bálint, a Tegnap rendezője a The Forest (producer: Bartók Anna) és Szilágyi Zsófia, a Cannes-ban díjazott Egy nap rendezője a January 2 (producer: Csernátony Dóra) című tervével került be a programba, míg a többi alkotó a debütfilmjére készül. A 12 filmtervet 184 projekt közül választották ki – a kiválasztott filmek listája itt található.

Olaszországból, Ukrajnából, Kirgizisztánból, Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Ghánából és Magyarországról érkeztek azok a filmtervek, amelyeket a Velencei Biennálé College Cinema programjába választottak. A filmtervek alkotói (a rendező és a producer) először egy 10 napos workshopon vehet részt októberben, ezután a 12 közül 4 filmterv (egy kötelezően az olaszországi szekcióból, és legalább kettő, amelyet női rendező jegyez) jut tovább. E négy filmet 200 ezer eurós gyártási támogatással forgathatják le az alkotók, és a 81. Velencei Nemzetközi Fesztiválon mutatkoznak be 2024-ben.

A Velencei Biennálé 2012-ben hívta életre ezt a programját, amely évente három vagy négy kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A Biennale College Cinema a világ minden tájáról várja az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők low budget filmterveit. A több száz pályázó közül évente egy tucatnyi jut tovább, akik elismert szakemberekkel fejlesztik tovább a munkáikat. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat vagy négyet választanak ki, amelyek gyártását egy komolyabb összeggel támogatják, és az elkészült filmeket bemutatják a következő évi Velencei Filmfesztiválon. A program keretein belül eddig 37 játékfilm készült el.

Ennek a programnak a segítségével tudta leforgatni Déva című bemutatkozó nagyjátékfimjét Szőcs Petra, a film világpremierjét 2018-ban tartották Velencében. Idén Vermes Dorka bemutatkozó nagyjátékfilmje, az Árni szerepelt a programban, a film szintén a fesztiválon debütált.     

Forrás: Biennale