A magyar animáció hírét a nagyvilágban évről évre sikeres fesztiválszereplésekkel és nemzetközi elismerésekkel erősíti a MOME Animáció tanszéke. Legutóbb épp a Berlinale versenyprogramjába kapott meghívást két magyar animáció is, amelyek a szakhoz kötödő alkotók munkái - ehhez pedig hozzájárulnak a nemzetközi programok, amelyekben a tanszék a MEDIA alprogram segítségével vesz részt. A MOME nemzetközi kapcsolatainak koordinálását Falvai Györgyi végzi, nevéhez olyan pályázatok fűződnek, mint az Animation Sans Frontiers (ASF) program és a Visegrádi Animációs Fórumon való szereplések.

Buda Flóra Anna: Entropia

Az ASF-fel való közös munka is növeli a kapcsolati hálót, ugyanis a nemzetközi programban részt vevő négy iskola közül három animációs szempontból megkerülhetetlen: a német Filmakademie Baden-Württemberg, a dán The Animation Workshop, valamint a francia Gobelins, akik miatt a MOME-ra is jobban felfigyeltek külföldön. Ennek a kapcsolatrendszernek köszönhető a MOME animációs filmünnepe, a KISKAKAS is, ahol korábban külföldi meghívottak is voltak a filmes program mellett.

A Kreatív Európa MEDIA pályázataira nem a MOME jelentkezik közvetlenül, ők partnereként vesznek részt mindegyik programban. 2008-ban a legelső ASF-be a konzorciumvezető, a dán The Animation Workshop hívta meg őket, mert akkor még Magyarország új belépő tagországnak számított az EU-ban. Az elmúlt években az együttműködés tovább fejlődött és képes volt alkalmazkodni a közben létrejött Kreatív Európa új támogatási feltételeihez is.

Hegyi Olivér: Take me please

Az ASF-ben iskolák jól kiegészítik egymást, a franciáknál például a fősodorbeli animációs stílus van túlsúlyban, míg a MOME a művészi irányt hozza a kelet-európai ízével. Minden iskolának megvan a maga szerepköre, amit kéthetes workshopokon van lehetősége megmutatni a diákoknak. Akik itthon nem találják meg az elképzeléseikhez kapcsolódó oktatást és módszereket, külföldön sajátíthatják el azt. Sok MOME-hallgató például két–három hónapos workshopokra megy ki Dániába az egyetem elvégzése után, emiatt is egyre gyakoribbak a nemzetközi koprodukcióban megvalósuló projektek (többek között Bucsi Réka LOVE és Solar Walk vagy Tóth Luca Superbia című filmjei.)

A Visegrádi Animációs Fórumra a Kreatív Európától nyert támogatást a tanszék. A VAF viszont nem képzést takar, hanem egy piaci tevékenységet elősegítő projekt. Fülöp József tanszékvezető szándéka szerint a MOME egyfajta inkubációs tevékenységet is magára vállalt, az itt végzett diákok minden évben szép számmal vesznek részt a VAF pitch fórumán, ahol szinte mindig van magyar díjazott is. 

Lovrity Anna Katalin: Vulkánsziget

A VAF csapata pitchfórumon keresztül ismerte meg sok éve a MOME-t, akiket felkért, hogy képviseljék a magyar animációt és koordinálják az animációs kapcsolatokat, mivel Magyarországon nincs animációs produceri szervezet, míg a többi tagországnak van. Az Európai Bizottság egy olyan animációs tervet fejlesztett ki, amelynek célja az EU egész területén az animációs iparág felfrissítése.

A terv keretében hozták létre a Közép-Kelet-Európai Animációs Műhelyt (CEE Animation), amelyben a MOME a piaci szereplőkhöz képest kevesebb szerepet tud vállalni, viszont alakulóban van egy magyar animációs produceri egyesület, amelyben a MOME is aktív támogatóként tevékenykedik.

Borítókép: Symphony no. 42 (r.: Bucsi Réka)