A 15 perces kisfilm egy vadregényes, szürrealista világban játszódik, ahol majdhogynem teljesen felcserélődtek a nemi szerepek: a nők maszkulinok, a kicsire nőtt karjaikat a hosszú melleikkel kompenzálják, a vágyaikkal pedig a törékeny, ártalmatlan férfiakat hajszolják, akik gyengéden ápolgatják egymás lelkét. Ezt a groteszk hierarchiát borítja fel egy kialakuló kapcsolat egy férfi és egy nő között. A Superbia szürreális eszközökkel, színpompás grafikával, puha idomokkal, pajzán hangulatú képekkel és hangokkal csavar egyet a nők és férfiak, társadalom által kiosztott és biológiai szerepein.

A teljes kisfilm itt látható:

Tóth Luca a MOME Animációs mesterszakán és a londoni Royal College of Art-on diplomázott, a Superbiát Lukács Péter hangmérnökkel készítette, aki Bucsi Réka animációs munkáinak hangjáért is felelni szokott. A film nemzetközi premiere a 69. cannes-i filmfesztivál Kritikusok hete programjában volt, de díjazták Kaliforniában, a budaörsi Primanimán és szerepelt a szarajevói és chicagó-i nemzetközi filmfesztivál programjában is. Tóth Luca A kíváncsiság kora című kisfilmjét Pálfi György Szabadesése előtt, moziban is vetítették.

Superbia / animációs rövidfilm / 15'

Író, rendező és tervező: Tóth Luca. Producer: Lukács Péter Benjámin. Ko-producer: Martin Vandas, Juraj Krasnahorsky. Executive producer: Osváth Gábor. Hangmester: Lukács Péter Benjámin. Zene: Kalotás Csaba.