Az egy éven át futó sorozat epizódjainak forgatókönyveit vezető íróként az első 26 epizódban Litkai Gergely jegyzi, a második 26 rész írásában pedig az Aranyélet vezető írója, Lengyel Balázs vezetésével négyen osztoznak: Kovács András Péter, Vinnai András, Kormos Anett és Szabó Borbála. A vezető rendezői feladatokat a Terápia második és a Csak színház és más semmi első évadában dolgozó Nagypál Orsi látja el, mellette az eddig rövid- és dokumentumfilmekben jeleskedő, magát sorozatban elsőként kipróbáló Lakos Nóra dolgozik rendezőként. A képi világ megteremtéséért Márton Balázs felel vezető operatőrként. A gyártó az MTVA és a Megafilm.

A sorozat szinopszisa szerint Tóth János (Mucsi Zoltán) élete válságba kerül. Miután Jánost kirúgják munkahelyéről, és anyja (Csoma Judit) összeköltözik húsz évvel fiatalabb szeretőjével (Kőszegi Ákos), János kénytelen 55 évesen új életet kezdeni. Elhagyja a családi fészket és összebútorozik vidéki unokaöccsével, Molnár Balázzsal (Csémy Balázs). Az agglegény főszereplő, akiről egész életében anyja gondoskodott, és a fiatal vidéki fiú, aki épp most kezdi gyógyszerész tanulmányait a fővárosban, együtt indul el a felnőtté válás rögös útján. Munkavállalás, pénz, siker és szerelem a cél, de helyzetükön nem könnyít a felbukkanó takarítónő, Valika (Bozó Andi) és lobbanékony lánya, Szilvi (Rujder Vivien), vagy a kétes erkölcsű pszichológus-vállalkozó, Dr. Angyal (Szabó Simon) sem.

Lakos Nóra rendező, Mucsi Zoltán és Nagypál Gábor a forgatás szünetében

Nagypál Orsi vezető rendezővel és az írócsapatot erősítő Kovács András Péterrel is interjúztunk, illetve egy külön fotógalériát is összeállítottunk az eseményről.

 

Beszélgetés Nagypál Orsival

 

Filmhu: A Tóth János zsinórban a harmadik sorozatod a Terápia és a Csak színház és más semmi után, amiről már most látni, hogy az előzőekhez hasonlóan egy minőségi munka lesz. Belülről is érzékelhető, hogy egyre profibbak lesznek ezek a munkák?

Nagypál Orsi: Én azt látom, hogy van egy nagyon erős szándék arra, hogy egyre igényesebbek legyenek ezek a sorozatok, és sikerüljön elszakadni a múltban készült hazai gyártású tévéműsorok imidzsétől. Ez nyilván több pénzbe kerül, de a lényegi változás az, hogy kikkel dolgozol együtt, milyen írókkal, rendezőkkel vagy operatőrökkel, és milyen körülmények között. Egyértelműen érezhető az erre irányuló akarat a gyártók részéről, hogy ezek a munkák egyre jobbak legyenek és felvegyék a versenyt az itthon látható külföldi tévésorozatokkal.

Nagypál Orsi nyáron kezdi meg első nagyjátékfilmje, a Nyitva forgatását

Filmhu: Ha az előző munkáidra gondolunk, akkor egyértelműnek tűnik, hogy az emberek közti viszonyok foglalkoztatnak a leginkább. Ez a vonal itt is megy majd tovább, gondoljunk János (Mucsi Zoltán) és Valika (Bozó Andrea), vagy Balázs (Csémy Balázs) és Szilvi (Rujder Vivien) kapcsolatára.

N. O.: Az emberi kapcsolatoknál, viselkedésnél, vagy az ezekből adódó érzelmi viharoknál izgalmasabb dolgokat én nem tudok elképzelni. Valószínűleg soha nem fogok elképesztően látványos akciófilmet rendezni, ami kissé leegyszerűsítve arról szól, hogy mi hogy robban fel. Nézőként sem igazán érdekelnek az olyan filmek, ahol azon van a hangsúly, hogy belemegy a vonat a teherautóba, az leesik a szakadékba és felrobban. Ez nyilván nagyon látványos, és óriási technikai tudást igényel, de engem ez nem izgat. Az érdekel, ami két, három vagy még több ember között tud történni, mint ahogy a Csak színházban volt. De látod, ilyen megkereséseket is kapok, eddig még senki nem hívott lövöldözős akciófilmbe.

Filmhu: Lehet, hogy ez a diplomafilmed, a Paktum hatása is, ahol két ember egymáshoz való viszonyáról volt szó és már akkor tisztán lehetett látni, hogy mivel foglalkozol szívesen.

N. O.: Az fantasztikus dolog lenne, ha egy kisfilmnek ekkora hatása lenne arra, hogy később mivel keresnek meg, de jól esik, hogy ezt most felhozod, mert ezek szerint valaki azért látta is azt a filmet. Bár azt hozzáteszem, hogy amikor a Terápia előtt behívtak az HBO-hoz egy beszélgetésre, ott kívülről tudták minden kisjátékfilmemet, úgyhogy lehet, hogy tényleg utánanéznek a producerek, hogy ki mivel indított, milyen irányba haladt.

„Azt szeretem, ha valami úgy szórakoztat, hogy közben vannak mélységei”

Filmhu: Te egyébként milyen sorozatokat nézel szívesen?

N. O.: Most egy kicsit hanyagolom a sorozatokat. Moziba próbálok járni, mert muszáj, hogy kiszellőztessem a fejem a sok tévés munka után. Egyébként vannak kedvenc sorozataim, óriási Mad Men rajongó voltam régen, meg nyilván annak idején én is szerettem a Jóbarátokat vagy a Szex és New Yorkot. Ami frissebb élmény, az a Transparent. Nagyon vicces, közben viszont igazán mély emberi kapcsolatokról szól és nagyon bátor.

Azt szeretem, ha valami úgy szórakoztat, hogy közben vannak mélységei - mi is ezt igyekszünk megcsinálni a Tóth Jánossal. Hogy ez sikerül-e, azt majd a nézők döntik el, mindenesetre én azt gondolom, hogy ebben a sorozatban bármennyire is lökött egy kicsit minden szereplő, közben mindannyian nagyon komoly, saját igazsággal rendelkeznek. Mindenkinek van egy mélysége, amit itt-ott fel is villantunk. Látnia kell a nézőnek, hogy hús-vér, érző emberekről van szó, akik viccesek, de a problémáik is vannak, mint mindannyiunknak, amit komolyan kell venni.

 

Beszélgetés Kovács András Péterrel

 

Filmhu: Tóth János karaktere már adott volt a Munkaügyekből, melyet szintén Litkai Gergellyel közösen írtatok. A többieket milyen szempontok szerint hoztátok össze?

Kovács András Péter: Egy elég hosszú vajúdás eredményeként alakult ki az a hét-nyolc fő, akik János állandó környezetét képezik, de szépen, lassan, főről-főre gazdagodott a társaság.

Kovács András Péter író színészként is feltűnik a sorozatban

Az egyértelmű volt, hogy kell egy nő János mellé, vele együtt valamiféle rezonálás, vagy pezsgés, egy olyan szerelem, ami igazából csak addig érdekes, amíg be nem teljesül. Ez azt jelenti, hogy a sorozat ideje alatt végig fennmarad Mucsi Zoltán (János) és Bozó Andrea (Valika) karaktere között egy érdekes vibrálás. Csakhogy János sem egy klasszikus értelemben vett férfi, ahogy Valika sem egy klasszikus értelemben vett nő, tehát nem egy titán és egy amazon közti vad vonzalmat kell elképzelni, hanem egy kvázi antinő és antiférfi közötti valamit, amiről ők sem tudják pontosan, hogy tulajdonképpen micsoda.

János édesanyja, akit Csoma Judit alakít, már szintén szerepelt a Munkaügyekben, tehát nagyjából az ő karaktere is megvolt. János pszichológusa (Szabó Simon) egy furcsa karakter, mondhatni rá, hogy ő az antagonista, de egyrészt segít Jánoson, elvégre pszichológusként ez a dolga, másrészt viszont ő az, aki a háttérből mindig meg tudja úgy kavarni a dolgokat, hogy legyen a történetben feszültség.

Aztán ott van János unokaöccse, Balázs (Csémy Balázs), a fiatal gyógyszerész és Valika lánya, Szilvi (Rujder Vivien), akik azért elengedhetetlenek, mert a fiatal nézőknek is kellenek olyan szereplők, akikkel azonosulhatnak. Nem csak azt szerettük volna bemutatni, hogy egy 55 éves, talajtvesztett férfi számára milyen lehet az élet, hanem azt is, hogy egy pályakezdő és tényleg tehetséges, jóeszű fiatalnak sincs könnyű helyzete.

Filmhu: Szilvi is Balázs között is beindul a kémia. Ezzel egy kontrasztosabb szerelmi viszonyt szerettetek volna behozni?

K. A. P.: Így van, az ő kapcsolatuk egy szilajabb dolog, van benne férfiasság és nőiesség, főleg Szilvi részéről, aki egy igazi végzet asszonya. Egy kicsit bolond lány, aki abszolút az érzéseinek él és nem vesz semmit komolyan, viszont nagyokat tud ezzel rombolni a férfi lelkekben – nem csak Balázséban egyébként, ahogy ez majd a sorozat folyamán kiderül. Tulajdonképpen ő egy női tekegolyó, akit begurítanak a férfibábuk közé.

Szabó Simon a főhős pszichológusát alakítja

Filmhu: Van már elképzelésetek a folytatást illetően? Elvégre a Munkaügyek is több évig ment.

K. A. P.: Hogy lesz-e folytatás, azt még nem tudjuk. Szépen elvarrtuk az évadot, de nyitva hagytunk szálakat, maradtak cliffhanger-ek, hogy ha úgy alakul, akkor folytathassuk.

Filmhu: A Munkaügyek köszönőviszonyban sincs a Breaking Baddel, viszont a Tóth János is egy spin-off, ahogy a Breaking Badnek is megvan a maga spin-offja, a Better Call Saul. Ennek a főszereplője szintén egy vesztes figuraként indul, Tóth János pedig talán mindig az is marad. Nem érzel itt valami hasonlóságot?

K. A. P.: Az íráskor ez nem jutott az eszünkbe, de most, hogy mondod, annyiban közös a két történet, hogy a Better Call Saulban sem történik még semmi komolyabb előrelépés Saul-lal a második évad után, ahogy a Tóth Jánosban sem ez alatt az előttünk álló egy év alatt. Saul viszont legalább küzd, János pedig csak sodródik, tehát megmarad végig olyannak, mint a Munkaügyekben volt. Nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy nagy ritkán a saját kezébe vegye az irányítást, de általában azt is külső unszolásra teszi.

Filmhu: Ez a munka most minden idődet elviszi, vagy azért másra is jut egy kevés?

K. A. P.: A stand-up továbbra is erősen fut, egy önálló estemet viszem most épp körben az országban, de egyre inkább kacsintgatok a filmezés irányába, nem csak forgatókönyvíróként, hanem terveim szerint talán apróbb rendezéseket is bevállalok majd. Most épp egy kisfilmet készítek elő, de ennek a részleteiről még hallgatok, mert a jó ég tudja, hogy mi lesz belőle.

 

 A sorozat nyitóepizódját március 9-én csütörtökön, 20:30-tól sugározza a Duna tévé.