A Menjek/Maradjak egy olyan többrészes dokumentumfilm, amely a napjainkban megosztó témává és problémává vált új mobilitással foglalkozik. Az eddigi becslések szerint több százezer magyar vállal külföldön munkát vagy kezdi el a tanulmányait, közülük pedig sokan hosszabb távon kint is maradnak vagy véglegesen letelepednek. Míg az első rész New Yorkban játszódott és egy harmincperces pilot volt, addig a második rész egy teljes, 50 perces dokumentumfilmként feszegeti tovább a témát. Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba produkciójában hat különböző sorsú, Londonban élő magyar mindennapjaiba kapunk betekintést, akik mind feltették magunknak a kérdést: Menjek vagy maradjak?

A film megtekintését követően rövid kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyet Libor Anita (a Filmhu ex-főszerkesztője, az Index jelenlegi munkatársa) moderált. A meghívott vendégek között természetesen ott volt a film három alkotója, és ezenfelül két migrációkutató: Kovács András a Menedék Migránsokat Segítő Egyesülettől, illetve Soltész Béla a Budapesti Corvinus Egyetemről. Ezt követően a filmben felcsendülő dalok szerzői - Barabás Lőrinc & Badics Márk, SABW, Czirják Csaba, Anima Sound System - kisebb koncertet is adtak.

 menjekmaradjak london1 600
A film szereplői (forrás: a Menjek/Maradjak oldala)

A film három alkotója már közel két és fél éve dolgozik együtt, és az egész kis vállalkozást saját pénzből tartják fent. Kezdetektől fogva sorozatban gondolkodtak, amelynek a már említett New York-i epizód volt az első, bevezető része, amely tavaly tavasszal debütált, például a Magyar Televízió műsorán. A pozitív visszajelzések elegendő löketet adtak a filmes stábnak, hogy folytassák az egyedi ötlet megvalósítását. Így lett hát a következő célállomás az egyik legnagyobb és legpörgősebb európai főváros, London.

A film készítői elárulták, hogy a forgatást komoly kutatás és szereplőválogatás előzte meg, hiszen a céljuk az volt, hogy minél színesebb, ám egyben tipikus történteket mutathassanak be. A rengeteg jelentkező közül végül arra a hat személyre esett a választás, akiket a filmben is megismerhettünk: Luca, a zenész lány; Tobi, a művészeti hallgató; Niki, a táncosnő; Csaba, a szakács-vállalkozó és két mellékszereplő: Attila, a sofőr és Márk, a természetgyógyász. Az egy hónapos forgatás során, ahogyan az a dokumentumfilmeknél megszokott, az adott pillanat is formálta a felvétel menetét. Leginkább a szereplők között bontakozott ki a párbeszéd, ez a helyzetteremtés az egész filmet sokkal ember közelibbé, személyesebbé alakította.

Nézd meg a film előzetesét!

A két migrációkutató magával az exodus, kivonulás kérdésével foglalkozott, amit egy MTA-kutatás  is megelőzött és olyan kérdésekre szerettek volna választ kapni, hogy miért hagyták el hazájukat, mennyire elégedettek a kinti élettel, hogyan élnek kint, és hogy menni vagy maradni készülnek-e azok a személyek, akik Magyarországon kívül próbáltak szerencsét. A kutatás során több mint ötezer válasz érkezett, amelynek háromnegyede elégedetten számolt be kinti életéről. A miértekre kapott válaszok is azt mutatták, hogy csakis egyszerű migrációs okok vezettek oda, hogy ezek a személyek nem itthon élnek: leginkább személyes fejlődésük érdekében költöztek ki.

A legnagyobb kérdés mégis a honvágy, ezzel a problémával a filmben is találkozhattunk. Ahogyan az első részben az újságíró, Mirjam, úgy a második részben Niki, a táncosnő számára a legnehezebb a határon túli élet. Azonban az összes többi szereplőt is rengeteg minden köti még Magyarországhoz: család, barátok, helyszínek és emlékek egyaránt, amelyek leküzdése kicsit sem könnyű feladat. Ehhez kapcsolódóan a kutatók kisebb párhuzamot vontak az 1956-os menekültek helyzetével, amikor az ember valamilyen külső tényező miatt kényszerült elhagyni a hazáját, külföldön pedig kicsit hontalanul, elveszettnek érzi magát.

 mejekmaradjakwerk bakonyizsuzsa 600
Herhát Csaba és Loránd Balázs Imre a forgatás alatt (fotó: Bakonyi Zsuzsa, forrás: a film facebook oldala)

A másik felmerülő problémát pedig az itthon maradt ismerősök véleménye határozza meg. Luca, a zenész lány saját elmondása szerint nem egyszer került negatív ítéletek kereszttüzébe. Mindennapos a kérdés, hogy mennyire magyar az, aki csupán a jobb megélhetésért, a karrierkiépítésért hagyta el hazáját. A válaszok pedig vegyesek, vannak, akik megértőek és vannak, akik elítélik ezt a döntést.

A stáb három tagja a dokumentumfilm-sorozatot más platformokkal is kiegészítették, így például egy hivatalos Youtube-csatornát is létrehoztak, ahol werkfilmek és más, az új mobilitással kapcsolatos kutatások videofelvételei is megtalálhatók. Az alkotók azt is elárulták, hogy a következő célállomások között ott lesz Tel-Aviv, Ausztria, Németország és keleti kisvárosok, illetve metropoliszok. A berlini forgatások szervezése el is kezdődött. Így hát mi is izgatottan várjuk, milyen képileg és mondandóban is magával ragadó dokumentumfilmet készít el ismét az alkotócsapat.