Kálomista Gábor, az MPSZ elnöke bevezetőjében elmondta, hogy tavaly decemberben újjáalakult elnökségük. A lényegi dolgokban nem terveznek változást, de keményebb, tudatosabb hangot szeretnének megütni, ugyanakkor - mint fogalmazott – nem akarnak fejjel menni a falnak.

A másik produceri szövetséggel (Független Producerek) már kétszer is összeültek, és keresik a stratégiai kérdésekben való együttműködés lehetőségeit. Céljuk, hogy kialakuljon egy olyan produceri kör, akik valóban alkalmasak a feladatok ellátására. Ennek érdekében egy kreditrendszert szeretnének kialakítani, mely objektív alapon és széles skálán irányadó lehet a producerek megbízhatóságát illetően. Ezt az MMK-val egyeztetve szeretnék a pályázatokban is érvényre juttatni. Kálomista az MMK részéről Tóth Erzsébetet kérte fel, hogy mondja el véleményét a produceri szándékokat illetően.

Nem akarnak fejjel menni a falnak
Cirkó József, Sipos László és Kálomista Gábor

Tóth szerint a már kialakult produceri szakmának meg kell erősödnie, ezt az MMK-ban eddig piacépítő támogatással segítették. Kiemelte, hogy Magyarországon minden filmet sikerült befejezni, és a Kuratórium olykor saját lehetőségein túl is hozott döntéseket ennek érdekében. Tóth Erzsébet arra bíztatta a producereket, hogy érdekvédelmi szervezetük céhszerűen működjön, és a befelé irányuló minőségi elvárásokkal kifelé is erősíthetik a pozíciójukat.

Miskolczi Péter a Független Producerek Szövetségének képviseletében szólalt fel. Mint elmondta, ők kevésbé harciasak, mint az MPSZ, úgy gondolják ugyanis, hogy a gyakorlatban felmerülő problémákra adott válaszok mindig felülvizsgálhatók legyenek, alkotói érdekeknek és a produceri szigorúságnak megfelelően. Miskolczi fontosnak tartja, hogy megszűnjön az MMK magányos helyzete a filmfinanszírozás területén, és a televíziók és az ORTT is aktív szereplői legyenek a rendszernek. A magántőke törvény által ösztönzött jelenlétével együtt ez már egy kiegyensúlyozott finanszírozási struktúrát eredményezhet.

Cirkó József elmondta, hogy a céhszerű működést egy audiovizuális kamara létrehozásában látják hosszútávon biztosítottnak. Az egész szakmát tömörítő érdekvédelmi szervezetről lenne szó, ennek részleteiről március végén a szakmai szervezeteknek elküldik javaslataikat. Az önkormányzatiság a mindenkori kormányzatnál való lobbizást tudná nagyban segíteni.

Kántor László a produceri újság terveiről számolt be. A Producer című lap korábban már napvilágot látott, de elsősorban anyagi okoból leállt. Most szponzorok segítségével valószínűleg sikerül újraindítani.

Az MPSZ két friss szponzora is bemutatkozott. Az 55 éve önálló, évente milliárdos forgalmat bonyolító Filmlabor számára fontos a producerekkel való, kétirányú, „jó és hasznos” kapcsolat létrehozása. Egy filmtechnikai eszközöket bérbeadó cég is a kapcsolatok ápolásában látja a mindkét fél számára eredményes jövőt. A produkciók teljeskörű kiszolgálását pénzügyi flexibilitással összekötve ajánlotta a producerek figyelmébe.

Audiovizuális kamara kellene
Kántor László, Juhász István és Cirkó József

A Filmművészek Szövetsége képviseletében Szomjas György főtitkár két múltbéli mozzanatra emlékezette az egybegyűlteket. Az MMK létrejötte óta szervezetük támogatja a produceri szakma kifejlődését, felfutását. Másodsorban pedig a filmtörvény születésére utalt, amelyben a két produceri szövetség vezetője, Miskolczi Péter és Sipos Áron konstruktívan részt vettek. Ennek szellemében a támogatási szabályzat kidolgozása kapcsán Szomjas nagyon fontosnak tartja, hogy a producerek konzultáljanak a rendezőkkel, fogjanak össze, ahogy a filmtörvény megalkotásakor is történt. Ő is megerősítette a háromlábú filmfinanszírozás - és ezen belül a televíziók szerepének - fontosságát.

Grunwalsky Ferenc, az MMK Kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a támogatási szabályzat kapcsán testületük várja a szakmai javaslatokat, ők csak azzal tudnak foglalkozni, hogy mi végrehajtható, és mi nem. Nem lehet a kuratóriumtól várni a teljes szisztéma kidolgozását, hiszen az szakmai kérdés. Grunwalsky azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a filmkészítés teljes idejére legyen kristálytiszta a producer-rendező viszony, vagyis lehessen tudni ki a felelős egy-egy folyamatért, ki parancsol kinek, ki miben hoz döntést.

A közgyűlés során a szövetség tagjai közé választotta Bujtor Istvánt, Sánta Györgyöt, Bokor Attilát és Kocsis Tibort.