Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

 

Nem halok meg

Hol és mikor? Cinego és április 4.

 

Dér Asia (Anyáim története) legutóbbi dokumentumfilmje a rákbetegséggel kapcsolatos tabukat dönti le sikerrel. Ehhez persze szükség volt a főszereplő galériatulajdonos és műkereskedő Einspach Gábor példaértékű nyitottságára, aki élete legnehezebb időszakában, a hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelmének ideje alatt beengedte a kamerát a mindennapjaiba. A Nem halok meg tétje, ahogyan erre a cím is utal, nem az, hogy Einspach legyőzi-e a betegséget, hiszen a film során valahogy végig elhisszük, hogy a főszereplő meg fog gyógyulni. Dér kíméletlenül őszinte, mégis reménykeltő filmje sokkal inkább szól az életünkben jelen lévő káros minták megszakításáról. Emellett a Nem halok meg egy komplex jellemrajz a sikeres értelmiségiről és arról, hogyan lehet egészséges öniróniával és optimizmussal átvészelni a legnehezebb időszakokat is.

 

Ripley

Hol és mikor? Netflix és április 4.

 

Bár az Alien-filmek ikonikus főhőse, Ripley hadnagy is megérdemelne egy saját spin-offot, a Netflixen április 4-én debütáló nyolc részes sorozat Tom Ripley történetét meséli el, tehát Patricia Highsmith regényfolyamának adaptációjáról van szó. Az előzetes sok pillanata ismerős lehet az 1999-ben készült, Anthony Minghella-féle A tehetséges Mr. Ripley-ből, a játékidő adta szabadságot remélhetőleg a karakterdráma elmélyítésére és a főalak jellemének kibontására fordítja majd Steven Zaillian showrunner és rendező, aki íróként olyan filmeket jegyez, mint a Schindler listája, a Pénzcsináló és Az ír. A Ripley fekete-fehér, a ‘30-as évek noirjait idéző képi világa, valamint a főbb szerepekben feltűnő Andrew Scott, Dakota Fanning és Johnny Flynn bőven adnak okot a bizalomra.

 

Tündérkert

Hol és mikor? Filmio és április 4.

 

Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája a nagyszabású történelmi sorozat alapja, amelyet Madarász Isti vezényelt, és amelynek írói között ott találjuk Bereményi Gézát is. A XVII. század első felében járunk. Báthory Gábor (Katona Dániel Péter) és Bethlen Gábor (Bokor Barna) az időszak két meghatározó politikai szereplője, akiknek régi barátsága fokozatosan alakul át rivalizálássá, ahogy az önfejű Báthory egyre rosszabb döntéseivel romlásba sodorja az Erdélyi Fejedelemséget. Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, áskálódással, intrikákkal, kemény döntésekkel, nagy fordulatokkal, és rengeteg szexszel átitava. A szereplők közül kiemelkedik a vámpírság vádjától végre megszabadított Báthory Erzsébet, akit Szamosi Zsófia remek alakítással kelt életre.

 

Hulló levelek

Hol és mikor? Cinego és április 4.

 

Aki Kaurismäki minimalista filmnyelvvel életre keltett melankolikus világában a legapróbb gesztusnak is váratlanul nagy ereje tud lenni. A finn rendező a megszokott szerzői jegyeit hasznosítja újra a Hulló levelek című szerelmi történetében, de ezt olyan elbűvölő módon teszi, hogy a varázslat ismét működik. Meséjét lecsúszott hősei és az ukrajnai háború beszűrődése rántja vissza a valóságba. De persze nem teljesen, a két magányos és szűkszavú, a megélhetésért napi szinten küzdő ember találkozása és humorral vegyített románca, mint megannyi korábbi Kaurismäki-film esetében, úgy most is ki tudja billenteni a nézőt a cinikus alapállásából.


Sugar

Hol és mikor? Apple TV+ és április 5.

 

A napsütötte Los Angeles tele van sötét titkokkal. Hollywood nagy hatalmú családjaira pedig még inkább illik ez a leírás. De egyszer csak jön egy jól öltözött, munkamániás magánnyomozó, aki talán felszínre tudja hozni a rejtegetett bűnöket. Számos neo-noir készült már ezzel a felütéssel, de valahogy mégsem lehet betelni a kaliforniai nagyvárosban játszódó krimikkel. Ezt a kíváncsiságot lovagolja meg a Sugar című sorozat, ami mellett az is szól, hogy ezúttal Colin Farrell veszi magára a magánnyomozó fekete öltönyét. Ráadásul az eddig megjelent kritikák egy elég nagy csavarral is kecsegtetnek. Mind a nyolc epizódot az Isten városát jegyző Fernando Meirelles rendezte.

 

Valami madarak

Hol és mikor? Netflix és április 9.


Az idős Béla (Szacsvay László) akarata ellenére nyugdíjas otthonban köt ki, amit nehezen él meg, mert nem szereti, ha úgy kezelik, mint egy óvodást, a menzakaját nem eszi meg, nincs kedve barátkozni a többi bentlakóval, és nagyon utálja, hogy csak felügyelettel engedik ki az utcára. Morcossága ellenére váratlan barátra lel a lázadó, otthon elhanyagolt kamasz Zoé (Kizlinger Lilla) személyében, akit szociális munkára ítéltek az otthonban. Béla elhatározza, hogy a hivatalos eszközök segítségével kerül haza lakásába, a terveibe pedig bevonja a lányt is. Egy igazán kedves, rokonszenves film, ami a két főhősének dinamikája miatt rengeteg szerethető pillanattal bír.

 

Előző életek

Hol és mikor? Cinego és április 11.

 

Celine Song bravúros elsőfilmje a szerelem lélektanát kutatja, méghozzá egy plátói, évtizedeken és kontinenseken átívelő kapcsolaton keresztül. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány és családja elköltöztek Dél-Koreából, így ez szétválasztotta a két fiatalt. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként egészen máshol tartanak az életükben. Az Előző életek ügyesen kikerüli, máskor pedig kiforgatja a romantikus filmek bevett sablonjait, így a Dél-Koreából induló, majd New Yorkban kibontakozó szerelmi háromszög-történet végig hiteles, átélhető és a szó legjobb értelmében hétköznapi marad. A színészek visszafogott alakításai és a remekül megírt párbeszédek pedig nemcsak a hősszerelmes nézőknél találhatnak be.

 

Fallout

Hol és mikor? Amazon Prime Video és április 11.


”A háború sosem változik” – ez a sokat idézett mottója az Egyesült Államok radioaktív romjai között játszódó legendás RPG-szériának, amelynek sorozatváltozata a Westworld alkotóitól érkezik. Akárcsak a játék szinte bármelyik epizódjában, a főhős itt is a Vault-oknak nevezett atombunkerek egyikének mélyén nevelkedett, aminek utópisztikus kísérleti társadalmát hátrahagyva szembesül a sivár, kegyetlen fosztogatókkal, egymással harcoló politikai frakciókkal és veszélyes mutánsokkal teli világgal. Lucy társai a veszedelmek között egy fanatikus hadsereg fiatal katonája, Maximus, és egy többszáz éves mutáns fejvadász lesznek, utóbbit a Shieldből és az Aljas nyolcasból ismert Walton Goggins alakítja alaposan elmaszkírozva. Az eredeti videójátékok híresek beteg humorukról és egyedi, retrofuturisztikus stílusukról, remélhetőleg mindezt az Amazon nagyköltségvetésű produkciója hűen ülteti át a tévéképernyőre.

 

A szimpatizáns

Hol és mikor? HBO Max és április 14.

 

Négy nyomós okot is fel tudunk sorolni, miért tűnik kihagyhatatlannak az HBO új minisorozata. A friss Oscar-díjas Robert Downey Jr. négy különböző szerepben bukkan fel benne, ami alkalmat ad neki, hogy szinészi sokoldalúságát bizonyítsa. A szimpatizáns először regény formájában látott napvilágot, amit Pulitzer-díjjal jutalmaztak, továbbá az Amerikában tevékenykedő észak-vietnámi ügynök története – ahogy a legjobb kémfilmek –, egyszerre szól majd világpolitikai játszmákról, hűségről és árulásról, a színlelést tökélyre fejlesztő ember személyiségtorzulásáról. Ezeken túl a rendező neve is garancia a minőségre, az Oldboyt és A szobalányt jegyző Park Chan-wooknak ez már a második kémsorozata, ő készítette el a Kettős szerepben című Le Carré-regény méltatlanul keveset emlegetett legújabb feldolgozását.