Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Az űrhajós

Hol és mikor? Netflix és március 1.

 

Adam Sandler egy cseh űrhajóst játszik, aki távol a Földtől egy termetes, Paul Dano hangján megszólaló pókszerű lénnyel kezd társalogni. Nem, ez nem egy újabb idétlen vígjáték, hanem egy sci-finek álcázott elmélkedés traumáról, bűnbánatról és magányról, alászállás egy ember pszichéjébe. A berlini világpremier után befutott kritikák finoman szólva is távolságtartóak voltak a filmmel, de a kiváló alapötlet és a szereplőgárda miatt – Carey Mulligan alakítja az otthon hagyott feleséget – továbbra is a hónap legérdekesebb premierjei között tartjuk számon Az űrhajóst. Van abban az elképzelésben valami egészen romantikus, hogy az embernek sok ezer kilométerre el kell távolódni a Földől, hogy végre megismerje önmagát.

 

A nevem Loh Kiwan

Hol és mikor? Netflix és március 1. 

A szívszaggatónak ígérkező koreai dráma egy másik perspektívából igyekszik megmutatni a menekültek sorsát, mint ahogyan az európai filmekben szokás. Főszereplője sikeresen megszökik Észak-Koreából, ám a menedékként kínézett Belgiumban már annál nehezebben boldogul. Nem beszéli a nyelvet és nem ismeri a helyszini szokásokat. Menekültstátuszért folyamodik, de közben az utcán találja magát.  Összesodródik a dél-koreai Marie-vel, aki talán még nála is elkeseredettebb. A lány ellopja a fiú tárcáját, benne az utolsó megmaradt emlékével az anyjáról. A két, különböző világból érkező ázsiai bevándorló útja aztán mégis újra keresztezik egymást.

 

A rezsim

Hol és mikor? HBO Max és március 4.

 

Amikor Kate Winslet és az HBO legutóbb egytt dolgozott, annak az utóbbi idők egyik legjobb nyomozós sorozata, Az Easttowni rejtélyek lett az eredménye, szóval magasak az elvárások A rezsim című szatirikus mini-sorozattal, amely egy autokrata vezető egyre elborultabb kormányzását követi nyomon. Winslet paranoiás kancellárja egy nem túl eszes, érzelmileg instabil katonát (Matthias Schoenaerts) fogad fel bizalmasának, a magas tisztségű politikusok és tanácsadók pedig elhűlve, félelemmel telve figyelik ámokfutásukat. Nagyon is időszerű mostanság egy politikai szatíra, hizen sokasodnak a világban a valóságtól elszakadt autoriter vezetők, izgalmas kérdés, hogy vajon rá fogunk-e ismerni bármelyikükre.

 

Úriemberek 1. évad

Hol és mikor? Netflix és március 7.

 

A 2019-es Úriemberek kellemes visszatérés volt Guy Ritchie részéről két alapműve, A Ravasz, az Agy… és a Blöff laza gengszterfilmes stílusához. Bíztató, hogy Ritchie a film világában játszódó spin-off sorozatot sem csak úgy lepasszolta a Netflixnek, hanem a saját kezébe vette a gyeplőt, íróként és rendezőként is jegyzi az új sztorit, ami egy Eddie Halstead nevű nemesi sarjról szól, aki megörököl egy lepukkant birtokot az apjától, ami alatt történetesen egy komoly marihuána ültetvény található.

Eddie-nek ugyan nincs semmi tapasztalata a drogkereskedelemben, de ha meg akarja tartani az örökségét, akkor kénytelen nyakig elmerülni a nagypofájú és veszélyes figurákkal teli brit alvilágban. A sorozattól persze ne várjunk akkor sztárparádét, mint a filmtől, a főszerepet itt a leginkább a Beavatott-filmekből és a Fehér Lótuszból ismert Theo James játssza, de azért feltűnik benne a Breaking Bad-es Giancarlo Esposito, Ray Winstone és természetesen Vinnie Jones is.


Kojot négy lelke

Hol és mikor? Filmio és március 7. 

 

Teremtéstörténet egy magyar indián ceruzájából. Gauder Áron sok évig Cseh Tamással együtt öltött indián ruhát, hogy átlényegüljön a magyar vadonban, majd Bereményi Gézával  megírta az indián teremtéstörténetet elmesélő Kojot négy lelke című nagyjátékfilmjét, amelyen végül nyolc évig dolgozott. A nagyívű animációs filmet nevezte idén Magyarország az Oscar-versenybe, és bár sajnos nem izgulhatunk érte márciusban, az elmúlt évben kiemelkedő sikerekkel szerepelt világszerte a nemzetközi fesztiválokon  - például elnyerte a zsűri díját a világ egyik legfontosabb animációs fesztiválján Annecy-ban -, és a mi szívünkhöz is nagyon közel áll az alkotás. A Kojot négy lelke mesebeli világa lélegzetelállítóan szép rajzokon keresztül elevenedik meg, és az univerzum teremtésének mítoszán keresztül beszél arról az égető kérdésről, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

 

Elfogy a levegő

Hol és mikor? Filmio és március 7. 

 

A 2023-as év egyik legnagyobb nemzetközi karrierjét befutó magyar filmje, amely Torontóban debütált, napokon belül steamingen is látható lesz. A tavalyi évben több hasonló témát feldolgozó alkotás került a mozikba, Reisz Gábor Magyarázat mindenre mellett, Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvek és Németország Oscar-nevezettje, A tanári szoba is a közoktatásban játszódik, és tanárok körüli botrányokat jár körül.

Moldovai Katalin első játékfilmje a nehezített pályán is állta a sarat és így is tartotta magát. A Krasznahorkai Ágnes által alakított Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film, Agnieszka Holland Teljes napfogyatkozásának ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el…

 

A hercegnő és a sárkány

Hol és mikor? Netflix és március 8.

 

Juan Carlos Fresnadillo (28 héttel később) stílusos rémmeséje Millie Bobby Brown főszereplésével. Brown csak 12 éves volt, amikor a világ megismerte a nevét a Stranger Things Elevenjének köszönhetően, hét évvel később pedig már executive producerként is jegyzi saját Netflixes produkcióját. A címszereplő leány fejedelmi álomesküvőjéről kiderül, hogy az csak csalfa fortély: tündérmese helyett fel kell áldoznia magát a birodalomért.

Megmenekülni minden ártatlan nőért, akinek az életét elrabolták – hangzik el az előzetesben. Meglátjuk, Elodie hercegnő rituális feláldozása, küzdelme a sárkánnyal mennyire lesz szimbolikus, arra azonban biztosan számíthatunk, a lánynak a látványos küzdelem során nem csupán erősnek, de fondorlatosnak és rafináltnak is kell lennie, hiszen az övéire nem számíthat egyáltalán. A főgonosz Robin Wright és Angela Bassett már csak a ráadás.

 

Valami madarak

Hol és mikor? Cinego és március 15.

 

Életrevalók, amilyennek Magyarországon látszik: kis szocio, semmi kiélezett dráma, szívet melengető barátságtörténet furcsa párossal. Mert a Valami madarak, szemben az említett francia darabbal, nem szélsőséges helyzetben lévő főhőssel indít, épp ellenkezőleg. Az idős napjait töltő Béla ott tart, ahol a legtöbben fogunk magyar kisnyugdíjasokként: gyerekek külföldön, üveges sör a sarki közértből, tévé, fotel, az asszony már egy villamosvezetővel él. Kis baleset a fürdőszobában, onnan irány a nyugdíjasotthon.

Ami sokaknak halálba kergető élmény, az másoknak csak enyhén lehangoló, megint másoknak kalandos, üdítő és visszaadhatja a nyugdíjba vonulással elveszített társasági életet. Béla (Szacsvay László) számára pedig mindez egyszerre, főképp a nála sokkal kilátástalanabb helyzetben lévő fiatal barátjának (Kizlinger Lilla) köszönhetően. A Valami madarak halk nyugdíjaskaland kimagasló színészi teljesítményekkel, amit érdemes látni, legkésőbb streamingen.