Somogyvári Gergő: Gergő barátom, mint családtag, fotós és kutató évek óta nagyon lelkesen foglalkozik a Yad Hanna kibuc történetével, egy archívumot, egy kiállítást is létrehozott a témában. Lelkesedése rám is átragadt, még sosem jártam azelőtt Izraelben, abban a nagyon ellentmondásos, furcsa országban.  Másrészt kíváncsi voltam a kibucok lakóira és izgalmasnak tűnt megismerni azokat az alapítókat és leszármazottaikat, akiken a XX. század szinte minden nagy izmusa átgyalogolt. A számomra eddig csak kényelmes távolságból megismerhető és értelmezhető XX. századi történelemről, valami személyesebb tapasztalatra,megértésre vágytam.

 

Filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

S.G.: Évről-évre egyre kisebb stábbal dolgozom. A mi munkamódszereinkkel nem forgatási napok vannak, hanem közösen töltött hetek, hónapok. Nekünk is egy hosszú együttélési, kollektív gyakorlat volt. A közös rendezést legalább 10 év ismeretség, barátság előzte meg, a vágó Feszt Judit pedig az élettársam. Szóval nem adtam fel hirdetést.

Filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

S.G.: A tavalyi szemle győzelmi díjból és a Duna Televízió 2 millió Ft-os támogatásából és az izraeli magyar kulturális attasé, Lányi Eszter biztosította nekünk a repülőjegyet.
{extrainfo}
Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

S.G.: A Szemle előtt nem sokkal lett kész a film, még nem ülepedett le az élmény, bár sokat teszteltük a vágás közben, de a végső változat még nekünk is új. Még egy rövid időnek el kell telnie, amíg rájövök mi is ez a film valójában, aztán majd kitaláljuk mi legyen vele, talán lesz nemzetközi érdeklődés is. Ami biztos, hogy több video munka mellett szeretnénk ezt a filmet is integrálni László Gergely 2011-ben nyíló Ernst Múzeum beli Yad Hanna kibuc kiállításába. Egyébként is nem csak mozi termekre, hanem más kortárs művészeti terekre is számítunk, ahol bemutathatjuk a filmünket.

Olvass el egy forgatókönyv-részletet!