Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Cinego Campus: A feleségem története

Hol és mikor? Cinego és február 15.

Enyedi Ildikó legutóbbi nagyjátékfilmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regényét dolgozza fel olyan kiváló színészek főszereplésével, mint Gijs Naber és a varázslatos Léa Seydoux alakítja. Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. Szerencséje van, Lizzy elragadó, ráadásul viszonozza a tengeri medvében fellángoló érzelmeket. Házasságuk boldogan indul, ám a későbbiekben egyre nagyobb hullámokat vet.

A Cinego Campus programjában a Freeszfe tanárainak óráit is meghallgathatod otthon, február közepétől pedig már Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének koprodukciós alkotása is elérhető. Az előadó Gelencsér Gábor, ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense, akinek tanórája során szó lesz Enyedi Ildikó életművéről, játékfilmjeinek sajátosságairól, stíluseszközeiről, de szót ejt majd a regényről és a filmes adaptációkról is.

 

Kút

Hol és mikor? Filmio és február 15.

Gigor Attila (Nyomozó) második, minimalistább, de jóval agresszívebb nagyjátékfilmje a semmi közepén, egy lepukkant benzinkúton terel össze egy kétes és veszélyes társaságot. Egy Budapestről Svájcba tartó kisbusz robban le a kútnál, ami négy prostituáltat szállít (Kurta Niké, Trokán Nóra, Pokorny Lia, Szamosi Zsófia). A két nagydarab stricinek egyébként is van valami sürgős dolga az alkoholista benzinkutassal. A kutas szerencsétlen fiát nemrég varta az őt egész életében elhanyagoló apja nyakába a volt felesége, a fiatal férfi pedig nem jön ki a gengszterekkel, ám az egyik prostituálttal összemelegszik. A hőség egyre nagyobb, a konfliktus pedig kódolva van a feszült helyzetben, nem is kell sokat várni rá, hogy kirobbanjon.


Constellation

Hol és mikor? AppleTV+ és február 21.

Noomi Rapace űrhajósként tér vissza a képernyőinkre, aki a Nemzetközi Űrbázison történt balesetet után a csodával határos módon éli túl. Hősként ünneplik, őt azonban látomások gyötrik, és az a kínzó gyanú, hogy a lánya nem az, akinek látszik. Az előzetes felébresztette a kíváncsiságunk, ha jól keverik a kártyákat, a sci-fi és a pszichológiai triller keresztezéséből egészen egyedi dolgokat lehet kihozni. Remélhetőleg az ijesztgetésen és a nézők összezavarásán túl érdemi állításai és egy utólag visszagondolva is izgalmasnak ható, központi rejtélye is lesz a sorozatnak. Rapace jelenléte mindig egy plusz pont, ha azt nézegetjük, mit érdemes megnézni.


A sógun

Hol és mikor? Disney+ és február 27.

James Clavell 1975-ben megjelent történelmi regényét a nyolcvanas években egyszer már nagy sikerrel dolgozták át sorozattá, és az első kritikák alapján a mostani adaptáció is dicséretre méltó munka, amellett, hogy a látványvilága elsőrangú, történetmesélés és karakterépítés terén is kellően komplex. A 17. század elején egy brit tengerész érkezik az európaiak számára szinte teljesen ismeretlen Japánba, és hamarosan belekeveredik a szigetország egymással vetélkedő főnemeseinek a csatározásaiba. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy női szamurájjal pedig egymásba habarodnak.

Számos filmet láttunk már, amelyben egy fehér, a helyiekkel szoros viszonyba kerülő utazó szemén keresztül tárul fel egy egzotikusnak beállított kultúra – Az utolsó szamuráj is ezt a sor erősítette Tom Cruise főszereplésével – kíváncsian várjuk, hogyan frissíti fel ezt a receptet A sógun.


A tanári szoba

Hol és mikor? Cinego és február 29.

Carla, a fiatal, lengyel származású tanárnő olyan szokatlan módszerekkel próbálja kiengedni a feszültséget osztályában, mint a közös ordítozás. A levezetni kívánt feszültség oka, hogy az iskolában lopások történtek, a nő osztályát átkutatták és egy bevándorló kisfiút gyanúsítottak meg azzal, hogy elvett egy nagyobb összeget – aztán kiderült, hogy ártatlanul hurcolták meg. Eközben a “talpig becsületes” tanár kollégák szemrebbenés nélkül zsebre tesznek a tanári szobában a közös kávépénzből. Az idealista Carla igazságérzetét sérti a helyzet, de pedagógustársai, a szülők, végül még tanítványai is cserben hagyják. A legjobb nemzetközi film kategóriájában Oscar-díjra jelölt német alkotás a társadalomnak tart tükröt egy tanárnő magányos küzdelme formájában.


5 óra 40 (1939)

Hol és mikor? Filmio és február 29.

Tóth Endre, aki később Amerikában Andre de Toth néven igazi hollywoodi legenda lett, a magyar filmművészetnek is erős alkotásokat adott. Például az ő nevéhez kötődik hazánk filmtörténetének első krimije, az 5 óra 40, amely a hónap végétől a Filmion is megnézhető. Az alkotást egyébként New Yorkban is bemutatták és a Variety méltatta. A Párizsban játszódó történet Robertől, a sármos, jó humorú kalandorról és szép, fiatal, de legfőképpen hihetetlenül gazdag feleségéről szól, aki két hónapnyi házasság után válni szeretne. Ám a férfi kiszimatolja, hogy asszonya magándetektívet fogadott és próbál túl járni az eszükön. Igazság szerint a férfit nem csak a szerelem és az örök eskü fűti, de a banki felszólítások is a hölgy karjaiba lökik. Az események fonala egyre csak bonyolódik és természetesen egy meggyilkolt operaénekesnő sem hiányozhat a történetből.