Maár Gyula

Karácsony előtt érkezett a hír, hogy elhúnyt Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező. A Déryné, hol van?, a Teketória, a Felhőjáték, a  Malom a pokolban, a Hoppá és a Töredék rendezője nyolcvanadik életévében távozott közűlünk. Filmjeivel sikeresen képviselte hazánkat többek között a Cannes-i és a Berlini Filmfesztiválon. Adaptációkat készített Déry Tibor és Csíki László írásaiból, dokumentumfilmet A kommunizmus múmiáiról, portréfilmet Pilinszkyről, Polgár Lászlóról és visszatérő színészéről, feleségéről, Törőcsik Mariról.

maár 04

 

Vukán György

Augusztus 12-én, életének 72. évében váratlanul hunyt el Vukán György Balázs Béla-, Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző. Mintegy 150 film zenéjét szerezte, így Bacsó Péter (A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről?, Te rongyos élet, Hamvadó cigarettavég) és Fábri Zoltán (141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét) alkotásaihoz, de komponált zenét tévésorozathoz (Linda), rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz is, s ő játszotta a Szomszédok című teleregény főcímdalának zongoraszólamát.

vukán 04

 

Bárdy György

Bárdy György Jászai Mari-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa életének 93. évében, 2013. május 27-én hunyt el. Több mint 60 film-, és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban. A legnagyobb sikere mégis Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban. Sokat szinkronizált: az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban.

bárdy 04

 

Morell Mihály

Június elején, életének 101. évében elhunyt Morell Mihály festő, szobrász, vágó, Kiváló- és Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki olyan alkotásokban működött közre, mint Az aranyember, A tizedes meg a többiek, vagy a Veri az ördög a feleségét. 1941-től a Hunnia Filmgyárban dolgozott. Első filmjét Szőts Istvánnal készítette Nyirő József Emberek a havason című könyvéből. Vágóként nevéhez fűződik többek között az Ének a búzamezőkről, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, A 9-es kórterem, a Légy jó mindhalálig, a Pacsirta vagy a Szindbád.

morell 02

 

Bednai Nándor

Augusztusban 80 éves korában elhunyt a magyar televíziózás első rendezője, a Balázs Béla-díjas Bednai Nándor. 1953-1957 között a Magyar Rádió és Televízió rendezője volt, ahol kísérleti műsorokban próbálgatta az új műfajt. Az első hivatalos tévéadás rendezése, az 1957-es május 1-i közvetítés is az ő nevéhez fűződik. Később évtizedeken keresztül rendezte a szilveszteri kabaréműsorokat, a Telepódium kabaré epizódjait és számos más szórakoztató műsort. A Veszprémi Tévé Találkozón számtalan díjat kapott az évek során, de díjazták munkáját a tévéshow műfaj Cannes-jának számító montreux-i fesztiválon is.

bednai 02 2

 

Nagy Viktor

Május elején, 39 éves korában, kórházban hunyt el Nagy Viktor, a Nyócker és a Zuhanórepülés írója. Nagy Viktor 2001-ben kizuhant a hetedik emeletről, azóta tolószékhez volt kötve, deréktől lefelé béna volt. Ennek ellenére folyamatosan írt és dolgozott, a Zuhanórepülés Novák Erikkel közös filmje, de a saját nagy könyve nem készült el. Ez az utolsó, befejezetlen munka nem a korábbiakhoz hasonló drogos-alvilági vonalat vitte tovább, hanem Pál apostol életét dolgozta volna fel. 

nagy v 01

 

Gémes József

Gémes József Balázs Béla-díjas Érdemes és Kiváló Művész, rajzfilmtervező, rajzfilmrendező 2013. április 13-án hunyt el. 1965 óta a Pannónia Filmstúdió munkatársa. Filmjei (csak néhányat említve) a Koncertisszimo, Infantilizmus, Díszlépés, Temetés, Esemény, Vetélkedő, A torkos menyét. Mozdulattervezőként közreműködött a Peti és a népszerű Gusztáv sorozat epizódjaiban. Egészestés filmjei: Daliás idők (író is), Hugó a víziló (amerikai kopr.),  Macskafogó, Vili a veréb, A hercegnő és a kobold, Vacak, az erdő hőse, Ének a csodaszarvasról.

gémes 01

 

Kézdy György

Februárban, életének 77. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Kézdy György. A Jászai Mari-díjas színművészt pénteken Budapesten érte a halál. A jellegzetes arcú és orgánumú Kézdy a számtalan színházi darab mellett sok tévé- és mozifilmben is játszott: Huszárik Zoltán Játék című rövidfilmjében, Szabó István A hetedik napon című rövid játékfilmjében, a Bogáncs című 1958-ban készült kalandfilmben (r.: Fejér Tamás), Szabó Ildikó Csajok című játékfilmjében. Feltűnt Schiffer Pál és Sipos András Apaképek című dokumentumfilmjében, legutoljára pedig 2010-ben A Föld szeretőjében (r.: Pozsgai Zsolt) láthattuk a vásznon. Ez egész ország a Szomszédok örökké morgó Virágh doktoraként zárta a szívébe.

kézdy 02

 

Wilt Pál

2013. január 7-én, 62 évesen váratlanul elhunyt Wilt Pál filmrendező. Filmjei közül kiemelkedő az 5 részes Nevelésügyi sorozat, amelynek társrendezője Dárday Istvánnal, Mihályffy Lászlóval, Szalai Györgyivel és Vitézy Lászlóval. Szintén társrendezője volt a Hat bagatell című szkeccsfilmnek, Bódy Gábor, Dárday István, Fehér György, Jeles András és Tarr Béla mellett. Több mint 10 éve Csepelen forgatta filmjeit (Túlélők, Az utolsó munkásköltő, Családtörténet), szociális érzékenységgel kutatva, hogyan élték meg az egykori mintaüzem (Vörös Csepel) dolgozói a rendszerváltást. A küzdő és szenvedő tanúkat, a kisembereket örökítette meg ezekben a filmekben.

wilt 01

 

Kálmán Éva

Február 7-én, életének 91. évében elhunyt Kálmán Éva Balázs Béla-díjas szinkronszövegíró, dramaturg. Kálmán Éva olyan filmrendezők alkotásait ültette át magyar nyelvre, mint Alfred Hitchcock, Korda Sándor, Robert Altman, Vittorio de Sica, Nyikita Mihalkov és Jirí Menzel. Nevéhez fűződik sok más között a Félelem bére, a Hamu és gyémánt, a Rocco és fivérei, a Színes fátyol, a Halál Velencében fordítása csakúgy, mint a San Francisco utcáin című tévésorozaté.