Wes Anderson 10. nagyjátékfilmje, a The French Dispatch eredetileg májusban, a cannes-i fesztiválon debütált volna. A rendezvény az ismert okok miatt elmaradt, majd a nyárról októberre csúsztatott bemutatódátumot is elmosta a járvány második hulláma. Végül egy egész évet késve, a jövő évi cannes-i fesztiválon mutatják be a filmet. Ez a huzavona sok más filmmel is megesett, alighanem mindenki tud olyan várva-várt filmet mondani, amelynek az eltolása érzékenyen érintette. Szerencsére fantáziánkra és a filmgyűjteményünkre mindig támaszkodhatunk, ha egy jó történetre van szükségünk - ezt bizonyítják az alábbi frappáns válaszok is.


Jakab Juli

Juli és Atari (Kutyák szigete) / Fotó: Glamour Magazin

Dramaturgként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Saul fiában egyetlen jelenetben tűnt fel, a Napszállta makacs kalapos lányaként  mér végig rajta csüngött a kamera. Ha nem színészként nyűgöz le, a forgatókönyvbe segít be, legutóbb a Drakulics elvtárson hagyta rajta keze nyomát. Van egy keverék vizslája, Tivadar, és egy Parson Russel terrierje, Bubba. 

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

Nagyon nehéz a döntés, mert bár nem vagyok egy megveszekedett Wes Anderson-rajongó, mégis a Tenenbaum család tagjait együtt és külön-külön is a karakterépítés Csomolungmáinak tartottam mindig. Most mégis inkább Atarit választom a Kutyák szigetéből. Nagy meglepetés volt nekem ez a film, sokkal mélyebb, megrendítőbb és bátrabb, mint amire számítottam.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Szívesen odakeverednék a kalandjába, hogy együtt fedezzük fel Trash Islandet és szelídítsünk kutyákat (ebben talán tudnék segíteni is). De a normál életben is kellemes társaságnak tűnik egy kutyasétára. Az is vonzó benne, hogy mindig is kipróbáltam volna magam rajzfilmfiguraként (animáció, tudom!).

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

Jól mondta még tavasszal egy kismamakolléga: érdekes, hogy a világ lelassult hozzànk. Nem tudnèk most moziba menni, de talán csecsemő nélkül sem erőltetném a jelen helyzetben. Horvát Lili filmjét bánom, hogy nem tudom vásznon megnézni (mondjuk egyelőre máshogy se, túl sokat fesztiválozik, na). Egyébkènt nyilván jól elvan az ember, ha otthon akar filmezni, inkább az szorongató, hogy meg tudja-e őrizni az eddigi helyét a mozi a pandémia után is, tartani a versenyt a kényelmes, szabad és biztonságos kanapéval. Rajtam nem fog múlni.

 

Orosz Dénes

Dénes és Francis (Owen Wilson / Utazás Darjeelingbe) / Fotó: Czirják Pál

Szociálpedagógia és a filmkritika érintésével jutott el hivatásához, a rendezéshez. Romantikus komédiáival az igényes szórakoztatás a célja, mindhárom nagyjátékfilmje nagy számban vonzotta be a közönséget a mozikba. Legutóbbi romkomjában, a Seveledben a csapodár filmkritikust játszó Mészáros Béla szeret bele a harsány sztíptiztáncosnőként feltünő Tenki Rékába. 

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

Kettőt is mondok, és mindkettő az Utazás Darjeelingbe című filmben szerepelt. Az egyik naná, hogy az Owen Wilson által játszott Francis. Imádom csendes, elfogadó lényét, és persze befáslizott fejét, ami nyomban felülmúlhatatlan titokzatossággal ruházza fel. A másik a három fiú anyja Anjelica Huston alakításában. Ő az, aki állandóan eltűnik a fiai életéből, de amikor rátalálnak, akkor tündérien kedves, majd miután megbeszélik, hogy soha nem válnak el, újra felszívódik. Annyira, de annyira szeretném üvöltve megkérdezni tőle, hogy miért menekül – még akkor is, ha tudom a választ.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Francis-szel szimbolikus bőröndmagunkmögédobást végeznénk órákon át a Nyugati pályaudvaron, miközben megpróbálnánk utolérni az épp induló vonatokat. Szerintem élvezné. Az anyával megbeszélném, hogy soha, de soha ne találkozzunk. Ezt legalább be tudná tartani.

Hogy érint, hogy egymás után maradnak el a fontos mozipremierek?

Válaszom kiábrándító lesz bármely mozifanatikus (köztük magam) számára: egyáltalán nem ráz meg. Persze a mozi intézményéért aggódom, de mivel másfél éves a kisfiam, ezen idő alatt egyáltalán nem volt időm mozizni. Maradt a számomra egy új műfaj megismerése: a sorozatoké.

 

Kárpáti György Mór

György és Róka úr (Fantasztikus Róka úr)

Enyedi Ildikó osztályába járt az SZFE-n. Először erős hangulatú kisfilmjeivel keltett feltűnést itthon és külföldi fesztiválokon - az Erdőben feszült thrillerszituációvá fokozta egy számháború izgalmait. Guerilla című nagyjátékfilmjében a 1848-49-es szabadságharc bujdosó katonáinak a világát tette feszültté és átélhetővé a rá jellemző finom, természetközeli eszközökkel.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

2011-ben, a görögországi Drama filmfesztiválon sokat beszélgettem A fantasztikus Róka úr karaktertervezőjével, aki szintén egy kisfilmmel volt ott. Érdekesnek találtam, hogy valakinek ez a feladata: karaktereket rajzol, övé a Róka úr és a többiek, kiengedi a kezéből, aztán a rendező-celeb neve alatt lesznek ismertek a figurák. Legyen akkor a Róka úr.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Valahogy megpróbálnánk megakadályozni a 2021-es vadászati világkiállítást.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

A járvány kezdete óta egészen mostanáig nem voltam vetítésen, amit sajnálok, mert a mozi szent hely. Ez a helyzet megtört, megnéztem Roy Andersson Történetek a végtelenségről című új filmjét, amit Pálos Gergő fényképezett.

 

Benedek Ágota

Ágota és Margot Tenenbaum (Gwyneth Paltrow / Tenenbaum, a háziátok)

Filmdramaturgként végzett az SZFE-n. Neki köszönhetjük a Boglárka című fantasy szellemes történetét, az ő fejéből pattant ki, hogy Zalatnay Cini miatt látogasson el hozzánk egy földönkívüli. A bátrak földje című sorozaton is dolgozott. "Ő az új Bridget Jones. Vagy Lena Dunham. Vagy Fleabag" - olvasható ősszel megjelent könyve, a Rumbarumbamm borítóján.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

Margot Tenenbaummal. Kiváló az ízlése. Királyak a cuccai, jók a zenéi, és egyébként is sok a közös bennünk, például a kádban búslakodásra való hajlam.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Azt mondanám neki, hogy “gyere Margot, most eltöltünk együtt egy tökéletes napot!” Ennek ő egyáltalán nem örülne, szíve szerint a kádban maradna duzzogni, de végül is belemenne, amikor elejteném, hogy tudok jó turkálókat, ahol találhat magának új Lacoste-ot Birkin-nel.

Elmennénk reggelizni, de sem ő, sem én nem nyúlnánk az ételhez, mert ő soha nem éhes, én meg úgy tennék, mintha én sem lennék az, mert van bennem tartás. Aztán elmennénk moziba is, de kizavarnának minket, mert Margot nemhogy nem venne fel maszkot, de rágyújtana a teremben. Nem baj, úgyis valami ronda migréncsináló 3D animáció menne 5 évvel ezelőttről, mert mindjárt rátérünk: nincsenek nagyon premierek.

Ekkor már délután négy tizenöt lenne, és még mindig nem szólnánk egymáshoz. Én visszaszoknék a dohányzásra, hogy legyen köztünk valami viszony, aztán kezdenék az ő szintjére hangolódni. Javasolnám, hogy menjünk inkább haza, üljünk be ruhástul a kádba, és melankóliázzunk együtt a daddy issue-inkon. Ez Margot-nak nagyon tetszene, annak ellenére, hogy nekem már nincs olyan (mű)szőrme bundám mint neki, mert 3 éve odaadtam egy hajléktalannak az Andrássyn. Már a kádban egymást szembedohányozva (úgy, hogy csak felém fújja a füstöt a kis ventilátora) a jó de lehúzós (de jó) zenéit hallgatva megállapítaná, hogy “ez így már tényleg egy tökéletes nap”.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

Engem felettébb rosszul érint, mert az én életem fontos premierje is elmarad idén a világjárvány miatt. Az Űrpiknik című filmet Badits Ákossal találtuk ki, benne pedig azt, hogy egy magát kevésre tartó túlsúlyos űrlény a Föld bolygóra utazik, hogy a bolygót, és rajta rajongása tárgyát, Zalatnay Cini művésznőt megmentse a pusztulástól. Csak közben máshogy alakulnak a dolgok. Nagyon remélem, hogy a tavaszi premieren mindenkinek lesz alkalma megtekinteni.

 

Visky Ábel

Ábel és Royal Tenenbaum (Gene Hackman / Tenenbaum, a háziátok) / Fotó: Kürti István

Erdélyben nőtt fel, Szász János és Janisch Attila osztályába járt az SZFE-n. Semmi Bogár című, a Mielőtt felkel a napot idéző kisfilmje nagy népszerűségre tett szert az interneten, mellette a Játszótársak című munkája is ott van az elmúlt évtized legjobb magyar rövidfilmjei között. Mesék a zárkából című dokujában megelevenednek a börtönbe zárt apák meséi, amelyeket a gyerekeiknek írtak.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

Az öreg Royal Tenenbaummal. Nyers, szókimondó, impulzív, elviselhetetlenül nárcisztikus, de közben tele van szeretettel. Ha éppen jó napja van, a legnagyobb baromságok is rettenetesen viccesek lehetnek vele.

Milyen közös programot szerveznél vele?

A filmben megjelenő illegális gyártelepi gokartozás vagy a lovas díjugratás is elég jó lehet, de hogy neki is valami új legyen: siklóernyőzés a gyergyói havasokban, egy jó mustáros miccsel és kis szatmári pálesszel elnyomtatva.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

Elég rosszul, bár egyelőre a Mesék a zárkából február eleji magyarországi bemutatója még áll. Viszont nem esik jól olyan emaileket kapni Kanadából, Argentínából, vagy Brazíliából, hogy „Every year we invite our guests to come to Toronto (Buenos Aires, São Paulo) to present their films, but, since this year's edition will be held online, and we were not able to invite any guests”, stb. Szóval ezt az utazásokkal egybekötött fesztiválozást életem első egészestés filmjével azért jó lett volna megélni, főleg, hogy a nagy fesztiválok állni szokták a különböző költségeket is. De ez most ilyen, igyekszem más forrásokból töltődni.

 

Rainer-Micsinyei Nóra

Nóra és Max Fischer (Jason Schwartzman / Rushmore) / Fotó: Grosan Cristina

A Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatója volt. Több nagyjátékfilmben (Testről és lélekről, Sohavégetnemérős) feltűnt mellékszerepekben, számos kisfilmből emlékezhetünk rá, például a Boglárka című remek fantasyból. Ha nem jön a járvány, 2020-ban láthattuk volna a Toxikomában, és egy holttest vigyázása közben az életét újraértékelő nőként A legjobb dolgokon bőgni kell főszerepében.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

Max Fischerrel, a Rushmore-ból. Nagyon szeretem Wes Anderson karaktereit, de azt hiszem vele lehet legizgalmasabb az élet, a világhoz való hozzáállása és a színházi látásmódja is lenyűgöz.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Szívesen beszállnék az akvárium felépítésébe a suli baseballpályáján, nagyon szívesen játszanék a darabjában vagy vele színpadon, és kíváncsi lennék nincs-e kedve készíteni egy prank filmet.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

Nagyon rosszul érint, a fontos premierek miatt is, meg a számomra legfontosabb premier miatt is: A legjobb dolgokon bőgni kell című nagyjátékfilmünk – melynek Grosan Cristina rendező mellett egyik írója és főszereplője vagyok – bemutatója is bizonytalanná vált. Nehezen kezelhető, tehetetlen érzés, hogy készülsz valamire az írással együtt 3-4 éve és mikor éppen az emberek elé tehetnéd, hogy nézzétek, akkor a világ összeomlik, mindent újra kell tervezni és ráadásul haragudni sincs kire.

Nagyon együttérzek Wes Andersonnal, de azt hiszem ez most azoknak az alkotóknak a legnehezebb, akiknek elsőfilmesként nincs még akkora rajongótábora, hogy ilyen bizonytalan helyzetben is tömegek várják a filmjüket. Azon vagyunk, hogy ebből a szituációból hozzuk ki a legjobbat! Úgyhogy nagyon drukkolok magunknak és persze Wes Andersonnak is, hajrá! Hogy valami pozitív is legyen a végén: nemrég láttam Horvát Lili Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című filmjét, csodálatos volt, nagyon gratulálok az alkotóknak és mindenkinek nagyon ajánlom!

 

Ujj Mészáros Károly

Károly és Steve Zissou (Bill Murray / Édes vízi élet) / Fotó: Pozsonyi Janka

Látva a Liza, a rókatündér stilizált, szines tárgyaival és ruháival a valóságtól elszakadó világát, egyszeriben ő lett a magyar Wes Anderson. Következő filmje azonban már egy sötét hangulatú, sorozatgyilkosos krimi, az X - A rendszerből törölve volt. Jelenleg a Szemérmetlen történetek című antológia-sorozaton dolgozik.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben?

A válasz egyértelmű: Steve Zissou. Mert ő a legszórakoztatóbb, legfurább, legkülöncebb, legönteltebb, legelvetemültebb, legemberibb tengerrajongó főhőse Wes Anderson munkásságának. És mert Bill Murray remek figura.

Milyen közös programot szerveznél vele?

Természetesen tengeralattjáróznék egy jót, mi mást? Aztán beszélgetnénk a fedélzeten, a háttérben ezt a számot hallgatva. Néznénk a végtelennek tűnő kék vizet, melynek tetején idilli műanyagpalackok szikráznak a lemenő nap narancssárga fényében.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

Ahogy elmaradnak a premierek én távolmaradok a nézőtértől. Babát böfiztetek helyette. Az egyiket nagyon sajnálom, a másik nagyon cuki.

 

Reisz Gábor

Gábor és Róka úr (Fantasztikus Róka úr) / Fotó: Bach Máté

Egy egész generáció elveszettségét és életérzését sűrítette bele első nagyjátékfilmjébe, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanba. Humora, egyedi vizuális látásmódja és önelemzésre való hajlama a Rossz versek című munkájában is megmutatkozott, amelyben egy szakítás indítja utazásra időben és térben a rendező által eljátszott főhőst. Új filmjét Jakab Julival írja, munkacíme: Dob-Klauzál sarok.

Wes Anderson karakterei közül kivel találkoznál a legszívesebben? Milyen közös programot szerveznél vele?

Nem én vagyok a legnagyobb Wes Anderson-rajongó Magyarországon, de szeretem a filmjeit. Tekintve, hogy a kedvencem az animációs Fantastic Mr. Fox, nehezen tudom elképzelni azt az esetet, hogy Mr. Foxot elviszem a Gyilkosnak vagy Négycsöcsnek hívott kocsmába a Dohány-Síp sarkán, de elsőre ez ugrott be. Talán annak látom értelmét, hogy elviszem a diákok által elfoglalt SzFE-re, hogy elmagyarázzák neki, miért nem pálya, ha elveszíti egy egyetem az autonómiáját. Talán ásna egy járatot Palkovics úr irodájába és szétrágná azt a törvényt, ami a modellváltást lehetővé tette.

Téged hogy érint a fontos mozipremierek elcsúsztatása?

A mozibemutatók elmaradása tragédia. A Netflix, az HBO Go eluralkodása olyan helyzetet teremt idővel, mint amikor egy főtéren két fajta gyorskajálda van, egy McDonalds és egy Burger King, ezért másnak esélye sincs.