Január 22. és 30. között öt szekcióban (Bátor nők, Bátor gyermekek, Bátor ellenállók, Bátor útkeresők, Bátor álmodozók) és további két válogatásban (Kínáról, bátran; Gorbacsovtól Putyinig) mutatkoznak be a BIDF-re meghívott alkotások. Kis híján 50 filmmel és 200 vetítéssel várja látogatóit a fesztivál a Mammut II. vetítőtermeiben és 10 vidéki nagyvárosban.

"Nagyon régen láttam dokumentumfilmet" - vallja be Alföldi Róbert, a Bátor ellenállók nevű szekció zsűritagja. "Ez a naturális valódiság - a szó konkrét és elvont értelmében is - nagyon megrendíti az embert." A neves színész-rendező több dokut is kiemel a vele készült interjúban, és arról mesél, hogy volt olyan, aminek a stáblista utolsó betűjét is megvárta, hátha kap arról információt, sikeres volt-e az ellenállók küzdelme.

 

Alföldivel ellentétben Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus szinte csak dokumentumfilmeket néz, mivel „valami olyat tud megmutatni a világból, amire azt hiszem egyetlen másik műfaj sem képes”. Ez a zsáner beviszi az embert a színfalak mögé, és érzelmileg olyan közel visz, mintha ott állnánk a szereplők mellett – vallja a Bátor útkeresők szekció zsűritagja.

 

Rajtuk kívül két másik zsűritag, Ráskó Eszter és Vranik Roland is megosztotta a gondolatait, illetve a fesztivál spotja is elkészült.

Örömteli hír, hogy Masih Alinejadot, a Légy a hangunk (Be my Voice) című versenyfilm iráni főhősnőjét Nobel-békedíjra jelölték. A film rendezőjével a vetítés utáni beszélgetésen lehet majd találkozni. A BIDF részletes programját a fesztivál honlapján lehet böngészni.