Az Imposztor Pinczés Dávid rendezésében készült a budapesti Werk Akadémia vizsgafilmjeként. Az online megtekinthető kisfilmben Mácsai Pál egy imposztor-szindrómától szenvedő csillagászt alakít, aki nem érzi magát elég jó szakemberenek, rettentően tartván attól, hogy eddig eredményeit a csillagásztársadalom nevetségesnek találja, korábbi sikereit pedig talán csak a szerencsének köszönheti. Mindeközben Budapesten példátlan, teljes áramszünet közeleg – ezt Erős Antónia mondja be az RTL Klub híradójában (a kereskedelmitévés stáb így támogatta a fiatal filmesek munkáját).

A sötétbe boruló éjszakát a megszületni nem akaró felfedezés küszöbén őrlődő csillagász a Svábhegyen lévő csillagvizsgálóban tervezi átvészelni – a megszűnő fővárosi fényszennyezés amúgy is kiváló lehetőséget biztosít az égbolt kémlelésére. Az elmélyült teleszkópozást Alföldi Róbert alakításában váratlan látogató zavarja meg, aki bár vibrálóan idegesítő figura, talán épp ő segíthet a professzornak új megvilágításba helyeznie vizsgálódása valódi tárgyát… saját magát.

Napjaink pandémia-sújtotta világában a legkülönfélébb mentális kihívásaink kerülhetnek felszínre, gyakran komolyan megnehezítve életünket. Az Imposztorral szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy sokszor egész egyszerűen a perspektívaváltás a kulcs. Még ha a távcsövünket egy külső személy is mozdítja el akaratunk ellenére, egyszersmind ráirányítva figyelmünket a végig előttünk heverő megoldásra” - mondta el Pinczés Dávid a kisfilm kapcsán.

A rövidfilm mindeközben megkezdte hódító útját az online filmfesztiválok körében is, ahonnan már öt díjat bezsebelt (londoni, párizsi, New York-i és svéd szervezetektől). Pinczés Dávid korábbi munkája, a Cserhalmi György és Dunai Tamás főszereplésével készült (és itt megtekinthető) Végtelenben kettő nem kevésbé volt sikeres: tizenegy online fesztivál díjazta, de több hazai seregszemle (BuSho Filmfesztivál, Bujtor István Filmfesztivál, Malter Vándor Filmfesztivál) is beválogatta versenyprogramjába.

Címlapfotó: Mácsai Pál és Alföldi Róbert / Fotó: Kerekes Balázs