Miután két munkatársa minden ok nélkül megtámadja, Vincentet hazaküldik a munkahelyéről. De a férfi az irodán kívül sincs biztonságban, szinte mindenki az életére tör, aki szembe jön vele az utcán. Nyugodt életre aligha számíthat, ráadásul az őt érintő események egyre erőszakosabbá válnak, így menekülni kényszerül. Stéphan Castang sötét humorral és sokkoló pillanatokkal tarkított, idegőrlő thrillere kirántja a szőnyeget a főszereplője – és a közönség – alól.

Kép a filmből

A nemrég megjelent magyar feliratos előzetes olyan, mintha Az álmaid hősét, a Valami követet és a Fekete tükör 2. évadának Fehér medve című epizódját gyúrták volna össze. Az eddig megjelent kritikák a Vincentnek meg kell halnia legnagyobb erényének a magabiztosan és stílusosan kevert műfajokat, valamint a hatásosan ábrázolt paranoiát tartják, utóbbi csempész a történetbe némi aktualitást is. Vincent így a mai, társadalmi-politikai krízisektől sújtott kor szorongó átlagemberét is jelképezi.

A francia Stéphan Castang színész-rendező French Kids című rövidfilmje 2013-ban versenyzett a Berlinale Generation 14plus programjában, a Panthéon Discount (2016) több mint 100 fesztiválon volt látható, köztük Clermont-Ferrandban, Szöulban és Stuttgartban, 2020-as Finale című rövidfilmjét szintén számos fesztivál beválogatta, többek közt a Clermont-ferrand Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, a Brüsszeli Rövidfilmfesztivál, és a Trouville Off-Courts Filmfesztivál. A Vincentnek meg kell halnia az első egész estés filmje, mely 2023-ban a Kritikusok Hetén mutatkozott be Cannes-ban.


A Vincentnek meg kell halnia 2024. május 9-én kerül a magyar mozikba, az ADS Service forgalmazásában.