Darren Aronofsky, aki korábban olyan filmekkel bizonyította a kétségbeesettséghez és pszichózishoz való érzéket, mint a Rekviem egy álomért vagy A pankrátor, Samuel D. Hunter azonos című színművét adaptálta. Úgy tűnik, a megindító történet illeni fog Aronofsky korábbi munkáihoz, amelyek ugyancsak torz, a társadalmi normák szerint viszolyogtatónak ítélt emberek lelki gazdagságát jelenítették meg. Az életműben sötét világkép rajzolódik ki, ebben a filmben azonban ki is mondja a főszereplő, ami a rendező többi munkájában inkább csak nyomokban fellelhető: az emberek csodálatosak.

A bálna (The Whale) középpontjában nemcsak a Fraser által játszott irodalomtanár túlsúlya, hanem a férfi kamasz lányának útkeresése, és kapcsolatuk megmentése is áll. Az apjától hosszú időre elidegenedett, de, az előzetes alapján, a közelségre nyitott lányt Sadie Sink, a Stranger Things Max Mayfieldje alakítja.

Brendan Fraser hossszas mellőzöttség után tér vissza igazán komoly szerepben, amelyért sokak szerint az Oscar-díjat is megérdemelné.

 

A bálna Amerikában december 9-én került mozikba, a magyar premier februárban lesz.