"Az adósságot végül mindig meg kell fizetni." Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti. A féltékenység, irigység és bosszú elkerülhetetlenné teszi a vérontást, az eseményekben pedig egyaránt központi szerepet játszik egy titokzatos felvétel, a véletlenek összjátéka és a sors keze.

Az Éger az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is.

Az Éger szerepeiben Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor látható. A film zeneszerzője Víg Mihály, a Trabant és Balaton együttesek alapítója, aki Tarr Béla alkotótársaként kivételes filmzenék sorát szerezte (Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A torinói ló) pályafutása során.

A közvetlen állami támogatás nélkül készült film író-rendezője, Nagy Borús Levente azt mondta: „Máig a legintenzívebb alkotói élményem, amikor a koronavírus járvány idején megírtam azt a forgatókönyvet, aminek aztán az első harmadából leforgott a Tantrum. Amikor a Vertigo Média támogatásának hála, nagyjából másfél évvel később lehetőségem nyílt arra, hogy elmeséljem a teljes történetet, az eredeti szkript egy alapos ráncfelvarráson ment keresztül. Így született meg az Éger, aminek középpontjában bár továbbra is egy eleve halálra ítélt barátság lassú, évtizedeken át tartó széthullása van, de az ebből fakadó dominóeffektus már olyan műfaji elemeket (véres leszámolásokat, az egész narratívát újrakeretező csavarokat) hozott magával, amelyek reményeim szerint még hatásosabbá teszik Károly és Zsolti tragédiáját.”

Az Éger 2023. november 16-án került a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Forrás: Vertigo Média