Costner a ’90-es években mutatkozott be rendezőként a Farkasokkal táncolóval, amit egyből hét Oscarral jutalmaztak, köztük a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó díjakkal. Viszont az ezt követő projektjeivel többször is melléfogott, színészként (Waterworld - Vízivilág) és rendezőként (A jövő hírnöke) egyaránt, bár idővel a Waterworldnek népes rajongótáborra lett. 2003-ban aztán visszatért a western műfajához a kritikusok és a nagyközönség által is elismert Fegyvertársakkal, de a siker ellenére a következő két évtizedben nem rendezett több filmetl. A 2018 óta futó Yellowstone főszereplőjeként újra felívelt a csillaga, most ismét rendezői székbe ült, hogyl színre vigye a polgárháború korabeli Amerikát egy négy fejezetből álló eposzban.

A hivatalos szinopszis szűkszavúan fogalmaz a történettel kapcsolatban: a 15 éven átívelő filmsorozat „a régi Nyugat vonzerejét tárja fel, és azt, hogyan nyerték - és veszítették el - sokak vére, verejtéke és könnyei árán.” Ehhez hasonlóan az előzetes is keveset árul el a film cselekményéből, helyette inkább a kor egyszerre fojtogató és felszabadító hangulatát igyekszik átadni a festői tájakkal, a látványos díszletekkel, a feszült akciójelenetekkel és a felfokozott drámai pillanatokkal. Costnert impozáns szereplőgárda veszi körbe, többek közt felbukkan Sienna Miller, Jena Malone, Sam Worthington, Jeff Fahey, Luke Wilson, Thomas Haden Church és Jamie Campbell Bower is az előzetesben.

Costner amellett, hogy főszereplője, rendezője és társírója grandiózus projektjének, elszánt finanszírozója is. Külön hitelt vett fel Santa Barbara-i otthonára, hogy segítse a több 100 millió dollárból elkészült első két fejezet megvalósítását, illetve hogy megnyithassa saját filmstúdióját a sorozat befejezéséhez. Ezzel kapcsolatban a Variety-nek így nyilatkozott: "Nem a legokosabb dolog. De számítok az emberekre. Számítok arra, hogy a film hangosabban beszél, mint bármi, amit én mondhatok.

És hogy mi a célja Costnernek a legújabb vadnyugati filmjével? Persze, szeretné, hogy elég ember megnézze ahhoz, hogy a profit láttán a Warner stúdió rábólintson a harmadik és negyedik részre. Szeretné, hogy a nézők azt érezzék, nem élt vissza az idejükkel, és ehhez a történethez tényleg kell a monumentális játékidő. De egészen romantikus célja is van a vállalkozásával: ”Azt akarom, hogy a kislányom lássa, min ment keresztül az ük-üknagymamája.

A Horizon: An American Saga első két felvonása idén nyáron érkezik a mozikba. Az első június 28-án, a második rész pedig augusztus 16-án debütál az Egyesült Államokban. Remélhetőleg a magyar mozikba is eljut, hiszen az már most látszik, ez az a fajta nagyívű hollywoodi film, amely a nagyvásznon tud igazán kibontakozni.

forrás: Variety