Kickstarteren gyűjtöttek a SÁMÁN című 20 perces sci-fi noirra, melynek látványvilágát makettekkel és számítógépes trükkökkel hozták létre, majd telerakták az egészet hús-vér színészekkel.

Odegnál Róbert rövidfilmjének főszereplője Lencse, egy különleges képességű látnok, aki egy veszélyes, mérgező drog segítségével képes a jövőből és a múltból képeket előhívni, és ezeket fotópapírba tudja égetni. Legtöbbször azonban maga sem emlékszik, hogy mit is jelentenek ezek a képek. A drog már annyira kikezdte a szervezetét, hogy csak árnyéka önmagának, és a jóslatai is egyre bizonytalanabbak. Egy magánnyomozó felbéreli őt és az ex-barátnőjét, hogy találjanak meg egy eltűnt lányt. Lencse látomásai Új-Budapest végtelen útvesztőibe vezetik őket, ahol nem egészen azt találják, amire számítottak.

 

Az alkotók szerint a SÁMÁN tönkretett, járványok szabdalta és multik által uralt univerzuma nagymértékben hasonlít arra, amiben most élünk. Mindnyájan tapasztaljuk, hogy az elmúlt években mennyire rossz irányba haladt a világ. A kisfilm története erre a szomorú folyamatra reflektál. A forgatás valódi budapesti helyszíneken, illetve egy green-screen stúdióban zajlott. A látnok karakterét Mohai Tamás alakítja, aki számos mozifilmben, tv-sorozatban és színházi előadásban bizonyította tehetségét.

SÁMÁN előzményfilmje a szintén Mohai Tamás főszereplésével és Odegnál Róbert rendezésében készült kisfilm, A hívó, ami 2014-ben több rangos nemzetközi sci-fi filmfesztiválon nyert fődíjat és eddig közel 250 ezren látták a youtubeon. A kisfilm másfél millió forintból készült Odegnál saját képregénye és Horváth Áron forgatókönyve alapján, ezt folytatnák a SÁMÁNnal. Az alkotók ezúttal szerettek volna egy sokkal mozgalmasabb filmet készíteni, mint A hívó, és még többet megmutatni ebből a pusztuló világból.

Odegnál Róbert eddig öt kisfilmet rendezett, illetve az idén bemutatott Lélekpark társrendezője volt Horváth Illés mellett. A SÁMÁN gyártásában a Blus Duck Arts csapata vett részt, akikkel több mint tíz éve készít filmeket és ír forgatókönyveket a rendező. A SÁMÁNt 8,75 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet, a Kickstarteren pedig több mint 1 millió forint jött össze a produkcióra. A kisfilmet hamarosan a nagyközönség is láthatja.