Éppen 120 éve épült fel hazánk ikonikus épülete, az Országház. Milyen alkotások díszítik a Parlament épületét a magasban? Hogyan nézne ki Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye az ülésteremben, ahová eredetileg tervezték? Hogyan vészelték át Budapest 1944 decemberében kezdődött ostromát a különleges ólomüveg ablakok, és merre találjuk annak a pisztolygolyónak a nyomát, amellyel Tisza István későbbi miniszterelnök életét próbálta kioltani egy feldühödött képviselő?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a nézők Az ország háza című dokumentumfilmből, amely a Parlament történelmi, iparművészeti és építészeti gazdagságát mutatja be a nemzetközi közönségnek, közelebb hozva Magyarország ezeréves történelmének sorsfordító pillanatait is.

A nézőket a felvidéki magyar származású, többek között A Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő, Ema Horvath
kalauzolja végig az épületen – pincétől a padlásig.

Nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket  használhattunk, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudtuk közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott – valójában még azok sem, akik építették” – mondja a filmről Nagy András rendező-operatőr. A nézők a Parlamentről készített felvételek mellett szakértőkkel készített interjúk részleteit, valamint archív felvételeket is láthatnak.

Forrás: Budamount Film