Egy üzletember (Anger Zsolt) egy talponállóban rendel magának szalontüdőt, de mire visszafordul az evőeszközökkel, egy szakadt fickó (Ascher Tamás) falatozik az ebédjéből. Szirmai Márton 2006-os kisjátékfilmje a szavak nélküli történetmesélés brilliáns iskolapéldája. A mozikban Pálos György Sztornó című nagyjátékfilmjét kísérte.

A Szalontüdő Nagy Bandó András népszerű novellája alapján készült, de a történet egy régi anekdotán alapszik. Szirmai Márton a Közgáz Vizuális Brigád tagjaként készítette, operatőre Pohárnok Gergely volt. Számtalan filmfesztivált megjárt, díjazták többek között Valladolidban, Triesztben és Ankarában, a Magyar Filmkritikusok pedig 2007-ben a legjobb kisfilmnek választották.

A film ikonikus helyszínéül szolgáló 15. kerületi PléhCsárda, azaz a "Bádog Gundel" kiválasztásáról így nyilatkozott nekünk akkoriban a rendező: "Több mint egy évig kerestem a megfelelő helyszínt, számtalan helyet jártam végig Budapesten és vidéken egyaránt. Valahogy egyik sem tetszett, nem találtam az igazit. Amikor Pálos Györgynek, a film egyik producerének elmondtam a problémám, ő rögtön rávágta, hogy ez a hely kell nekem. Kicsit el is szégyelltem magam, hiszen már jó ideje kerestem az ideális helyet, és még csak nem is hallottam arról, amelyiket - mint megtudtam - a környezetemben élő emberek akár naponta látogatnak." A Szalontüdő készítéséről Szirmai Márton további érdekességeket mesélt korábbi podcast adásunkban, amely alább hallgatható:

Filmhu podcast: Szirmai Márton

Két néma férfi megosztozik egy tányér szalontüdőn, a tudatlan politikust először küldik ki az emberek közé, Hófehérke kétszeresen elvált, a magyar nép vágyott boldogságát pedig egy füstölgő gépben állítják elő. Lassan két évtizede, rengeteg ötlettel és kreativitással készíti rövidfilmjeit Szirmai Márton. Podcastunkban a Szalontüdő, az Expedíció, és a Grimm Café rendezőjével beszélgettünk.