Petrovics Eszter a szülei, Galambos Erzsi színésznő és Petrovics Emil zeneszerző révén is kötődik a komolyzenéhez, de gyerekkorában Leonard Bernstein zenei tévéműsorai is nagy hatással voltak rá. Ének-zene tanárnak és rendezőnek tanult, televíziós pályafutásában mindkét terület nagy szerepet kapott. Karrierje kezdetén asszisztenseként dolgozott, majd a Sára Sándor vezette Duna Televíziónál kipróbálhatta magát különféle hosszúságú műfajokban, számos portréműsor, komolyzenei- és színházközvetítés fűződik a nevéhez.

Az utóbbi években szabadúszó rendezőként dolgozik, és kifejezetten zenei portréfilmeket csinál. A Cziffra-film azért is volt különleges feladat, mert egy már nem élő személyről, az egykori gyerekzseniről, a nem csak itthon, de Párizsban jelentős karriert befutó Cziffra Györgyről szól. Elmondja, miért választotta a hagyományos, kronológius elbeszélésmódot a filmhez.

A MOZ.GO-n a Cziffra 100 mellett vetítik a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig, a Bagossy Brothers Company – 10 éve úton és a Radics Béla, a megátkozott gitáros című alkotásokat is, melyek kapcsán kíváncsiak vagyunk a véleményére arról is, hogy miért vonzódik oly sok filmes a zenei témákhoz.

A Tele van a két kezem… esetében a téma találta meg őt, és nem fordítva: Balázs János zongoraművész kérte fel rá, aki tehetséges zenészként és Cziffra nagy tisztelőjeként a film narrátori szerepét is betölti. Hosszú felkészülési fázis előzi meg egy ilyen jellegű dokumentumfilm készítését, a rendezőnek nem árt mindent meghallgatnia és elolvasnia az alanytól. ,,Jó hogy vannak ilyen feladatok, mert az embert rákényszeríti, hogy művelje magát, találkozik dolgokkal, amikkel egyébként nem tudna” - vélekedik.

  

Cziffra György egész életművét dolgozza fel a film, ebben egy Cziffrából doktoráló zenetörténész és Balázs János is segítségére volt a rendezőnek, hárman próbálták feltérképezni, hogy mit érdemes megmutatni a zongoravirtuóz életéből, és kikutatni, hogy milyen személyiség volt a lelke mélyén.

Igyekeztek megtalálni mindazokat, akiknek van még személyes emléke Cziffráról, egykori zenésztársai meglepően nagy szeretettel meséltek róla. Cziffra élete játékfilmre kívánkozik: szegény családból, Angyalföld egykori, hírhedt Tripolisz részéről származott, tehetsége mégis kiemelte onnan. A rendező megérzése szerint mégsem egy boldog életről van szó. A film elkészítésében fontos segítséget jelentett a Francia Filmintézet archívuma. Cziffra életének nagyrészét Franciaországban töltötte, ott rengeteg felvétel készült róla. A filmben olyan anyagok is láthatók - például muszterek, behind-the-scenes felvétele k-, amiket még soha, sehol sem mutattak be ezelőtt.

Beszélgetünk még a Senlisben működő Cziffra György Alapítványról, Cziffra párizsi karrierjéről, virtuozításáról, és arról is, hogy hogyan gyötörte meg a 20. század.

A Cziffra 100 legközelebb 2024. június 14. 21:30-tól látható a Magyar Mozgókép Fesztiválon, Veszprémben.