Az idei DocPro szakmai eseményein a dokumentumfilmes szakma égető kérdései kerülnek górcső alá. Többek között szó lesz a magyar továbbtanulási lehetőségekről, ugyanis a magyar egyetemek modellváltása után égető kérdés, hogy hova fordulhatnak a magyar dokumentumfilm új tehetségei.

A dokumentumfilmek Európa szintű forgalmazásának izgalmas témájába merülnek el hazai producerek és a külföldi és szakmai vendégek, mint Jannik Splidsboel rendező, a Svéd Filmintézet dokumentumfilm-biztosa, Inka Achté, rendező, a DocPoint Helsinki kurátora, a Raina Film Festivals Distribution egyik alapítója, valamint Bereczki Csaba rendező, a magyar Nemzeti Film Iroda (NFI) nemzetközi és értékesítési igazgatója. A kiégés gyakori probléma a dokumentumfilmesek körében.

Hanna Polak, dokumentumfilm-rendező, operatőr és producer (The Children of Leningradsky, Sinjar angyalai), Matt Sarnecki, rendező, producer (Killing Pavel, Egy újságíró meggyilkolása), Bakony Alexa, dokumentumfilm-rendező (Tobi színei) és Kőrösi Máté, dokumentumfilm-rendező (Dívák) osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan próbálják megőrizni a belső egyensúlyt dokumentumfilmek készítése közben. Pócsik Andrea, filmtörténész és kultúrakutató az (alkalmazott) kritikai filmoktatásról tart prezentációt, amelynek fókuszában a Verzió 2018 óta működő UniVerzió c. felsőoktatási programja, és az idén elindított online filmkönyvtár, a Verziótéka működésére alapozott fejlesztési lehetőségek lesznek.

Végezetül Bologna, Pozsony, Budapest, Bécs és Biarritz fesztiváljainak képviselői osztják meg tapasztalataikat, hogy milyen formában tudják támogatni a dokumentumfilm-fesztiválok az oktatási tevékenységeket és intézményeket, és milyen új oktatási formákkal jelentkeznek.

Idén Bernadette Wegenstein, rendező, tart DocPro mesterkurzust a globális feminista filmkészítésről. Az elméleti és gyakorlati műhely alatt a rendező újabb és régebbi filmes munkái kerülnek elő, valamint Radical Equalities and Global Feminist Filmmaking című, nemrég megjelent antológiájából saját filmkészítői stratégiáját és történetmesélési megközelítését veti össze más, globális feminista filmes példákkal.

A 7. Verzió DocLab workshopra idén 3 magyar és 5 nemzetközi fejlesztés alatt álló dokumentumfilmes projektet válogattak be. A résztvevők nemzetközi mentorok segítségével fejlesztik közösen filmjeiket azok utómunka szakaszában. November 12-én, szombaton a DocPro és DocLab közös eseményeként, hazai és nemzetközi szakmai közönség előtt prezentálják a projekteket és az újonnan fejlesztett filmjeleneteiket. Ezentúl a DocLab mentorok is készülnek nyilvános eseményekkel.

A DocLab két mentora, Tue Steen Müller és Michael Seeber megosztják, hogyan keresik a fókuszt a dokumentumfilmjeikben. Tue és Michael saját filmjeiken keresztül mutatják be, hogyan változhat a történetmesélés, a dramaturgia, a főszereplők és a ritmus a megfelelő fókusszal. Bacskai Brigitta és Diana Toucedo pedig megmutatják, hogy a vágás nem csak egy munkafázis, hanem egy folyamat, mely a dokumentumfilm fejlesztésének minden szakaszában jelen van.

Az eseményeket a CEU-n (Nádor utca 15.) tartják 2022. november 9-13. között. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt! További információk és részletek itt.

Forrás: Verzio / Címlap: Egy újságíró meggyilkolása