A 19. Verzió Filmfesztivál 75 kreatív dokumentumfilmet mutat be 40 országból. Az idei program kapcsán Sarkisova Oksana, a fesztivál igazgatója hozzátette: “Az idei fesztivál legégetőbb témáit a lobogó lángok szimbolizálják. A tűz veszélyt hordoz, de ugyanakkor meleget és fényt is ad, és a közösséget összegyűjti a tűzhely körül. Abban bízunk, hogy fesztiválunk is ilyen gyülekezőhely lesz mindenki számára, aki ezekkel az égető kérdésekkel akar foglalkozni és feltüzeli magát, amikor szembesül e problémákkal.”

Középiskolások és tanáraik idén is jelentkezhetnek a Diák Verzióra, amely keretében ingyenes vetítéseken és beszélgetéseken vehetnek részt. Ezúttal öt dokumentumfilm közül választhatnak, valamint idén először a hagyományos délelőtti vetítések mellett délután is lehetőség nyílik a legfrissebb emberjogi és környezetvédelmi filmek megtekintésére. Regisztrálni november 4-ig lehet. Részletek és jelentkezés itt.

Mianmari naplók

A program Nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek világunk legégetőbb témáival foglalkoznak. Megismerhetjük a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina – Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt  betekintést a címlapok hírei mögé. 

Az erős női témák a program egészében jelen vannak, de a Nemzetközi verseny filmjeiben különösen nagy súlyt kapnak. A Sinjar angyalaiban három jezidi nő igyekszik kiszabadítani lánytestvéreket az Iszlám Állam fogságából. A Túl a traumán című filmben horvát nőket ismerhetünk meg, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszak áldozataivá váltak. A film feltárja legmélyebb érzéseiket, miközben újra rátalálnak belső erejükre. A Nelly és Nadine két nő valószínűtlen szerelmi története, akik 1944 karácsony estéjén, a ravensbrücki koncentrációs táborban szerettek egymásba. Szerelmi történetüket sokáig titokban tartották, amíg Nelly unokája úgy dönt, hogy feltárja a két nő nem mindennapi történetét. Hogyan indít egy nő független TV csatornát Oroszországában? Meddig tud fennmaradni? A film címe, a f@ck this job elég árulkodó. A teljes versenyprogram itt böngészhető

f@ck this job

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismerésnek örvendő, kiemelkedő karmester, Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar karmestere lehessen. 

A Verzió Magyar versenyébe nevezett alkotások idén is tanúságot tettek arról, milyen sokszínű és izgalmas munka folyik a hazai dokumentumfilmes műhelyekben. A versenyprogramba került tíz alkotás, habár távoli vidékekre is elkalauzol, többnyire szűkebb környezetünk kulturális, történelmi és emberi dilemmáival szembesít. Megrendítő, elgondolkodtató élményeket és tartalmas szórakozást egyaránt ígér az idei magyar verseny. A teljes magyar verseny itt érhető el.

A döntés

A “Szolidaritás UA” tematikus program célja, hogy bemutassa az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét, és egyben emléket állítson Mantas Kvedaravičius litván filmrendezőnek, akit idén április 2-án Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg. A szekció továbbá négy friss ukrán alkotást tartalmaz, amelyeken keresztül a néző megismerheti az ország múltját és jelenét, utazást tehet térben és időben várostól vidékig, az ország keleti végétől a nyugatiig. A teljes Szolidaritás UA program itt található.

Az identitás, a családi és kulturális, politikai hagyományok keresése a központi témája az idei diák- és elsőfilmeknek. Drámai-intim jelenetek és karcos archív felvételek kombinációjában bontakozik ki egy roma szlovák partizán felmenői után kutató lány története (Hogyan lettem partizán), de megismerhetünk gyémántlázban élő kalandorokat is, akik lehetetlen körülmények között sem adják fel az álmaikat (Portré a boldogság kereséséről). Az összeállítás egyik legkülönlegesebb darabjában fikció és a dokumentarizmus feszül egymásnak, hogy egy német bábtársulat afrikai vendégjátékának kulturális sokkját mesélje el (A forradalom felfalja gyermekeit!). A diák-és elsőfilmes alkotások bővebben itt találhatók.

A forradalom felfalja a gyermekeit!

Az idei Verzió „Képkereső” szekciója azt vizsgálja, hogyan őrzik meg és közvetítik, illetve alakítják át és fedezik fel (újra) a képek közös és egyéni tapasztalatainkat. II. világháborús hadifoglyok arcának és történetének vizsgálatával igyekszik egy egyén sorsát a kollektív szenvedésen keresztül feltérképezni a Fordulj a Nap felé. Jonas Mekas, amerikai litván rendező, előtt tiszteleg a Töredékek a paradicsomból, amely Mekas illékony, személyes tapasztalatokat megörökítő vizuális naplóján alapul. Mekas felvételei nem a múltat akarják megörökíteni, hanem a jelen megélt pillanatát hangsúlyozzák. A teljes Képkereső szekció filmjei itt.

A fesztivál idei „Antropocén” szekciójának filmjei a tevékenykedő embereket állítják középpontba akik a műanyaghulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák (Északi sodrás), vagy az északi nomád közösségek életét befolyásoló bürokratikus döntéshozatalt igyekeznek visszafordítani (Radji). A globális klímaváltozás egyre többeket foglalkoztat, aminek nyomán rengeteg, több szempontból is ellentmondásos (Lázadás) mozgalom indult világszerte. A teljes Antropocén szekció filmjei itt találhatóak.

Radji

Mi köze a virtuális valóságnak a Verzióhoz? A Vektor VR kiállítás november 9. és 12. között különböző élethelyzetekbe “teleportálja” a befogadókat, és olyan perspektívákat mutat be 360 fokos VR-videók révén, mint hogy miképpen kerülhetnek a nők kiszolgáltatott helyzetbe; vagy hogyan lehet az befogadónak újfajta érzékelési tapasztalatot kínálni a különböző mentális egészséget érintő történésekről. A teljes Vektor VR programja itt található

A kortárs játék- és dokumentumfilm-készítők közül egyre többen fordulnak az animáció felé az élőszereplős forma helyett, míg az animációsok dokumentumfilm-készítésbe kezdenek. A Primanima animációs filmfesztivállal közös szekcióban, az AniDocban, kilenc animációs filmet mutatnak be, ahol a nagyi szexuális életétől egy magyar női taxisofőrön át eljuthatunk a szerfüggőség lefelé haladó spiráljáig. Teljes AniDoc program itt olvasható.  

Minden érzés a gyomromban

A mozikban Budapesten november 9-16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14-20. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 19. Verzióhoz. A fesztiválbérletek és jegyek mától elérhetőek a budapesti vetítésekre a Toldi, a Művész és a Kino mozikban és a mozik weboldalán. A megnyitóra jegyek kaphatók a Trafó jegypénztárában és a weboldalán.

Forrás: Verzió / Címlapfotó: Lázadás