Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után játszódó Guerilla tavaly májusban került a mozikba. A rendező már javában dolgozik a második filmjén, a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága a forgatókönyv második változatának elkészítésére adott 1 millió forintos támogatást.

Kárpáti beavatta a Filmhu szerkesztőségét a Tűz történetébe: „A 16 éves Lauráról szól, aki a szülei válása hatására egyre nagyobb krízisbe kerül. Ahhoz, hogy elfogadja az új családi helyzetet, meg kell küzdenie az ismeretlen, pusztító erőktől való félelmeivel. Egy tizenéves lány pszichózis-története, a horror műfaji elemeivel. Nyáron játszódik, a Dunakanyarban.

Ahogy a tartalomismertetőből is kiolvasható, a rendező ezúttal nem történelmi témához nyúlt: „Előző filmünk, a Guerilla utazás volt a múltba; ezúttal egy mai sztorit szeretnénk készíteni, amivel párbeszédre hívhatjuk a Z-generációt és a szüleiket.

A Guerilla forgatása

A filmterv még a fejlesztési fázis elején tart, sok minden változhat, Kárpáti is csak óvatosan, szűkszavúan nyilatkozott róla. Eddigi filmjei alapján joggal bízhatunk abban, hogy a Tűznek is fojtogatóan erős atmoszférája lesz. A tartalom és a műfaji megjelölés alapján Ari Aster szélsőségesen nyugtalanító hatású pszichológiai horrorjai (Örökség, Midsommar) jutottak eszünkbe, remélhetőleg megvalósul a film, és félelemmel tölti meg Kárpáti az amúgy festői szépségű Dunakanyart.  

A filmtervvel jelenleg a a szarajevói filmfesztivál CineLink elnevezésű, fejlesztő- és koprodukciós programjának első szakaszában vesznek részt. A járványhelyzet miatt itthon maradtak, és online folynak a megbeszélések a tutorokkal. A Tűz társírója Lányi Zsófia, a producer Petrányi Viktória.

A borítóképet Paul Grandsard készítette.