A jelöltek listája nem szolgál igazi meglepetéssel. A királynőn kívül megtaláljuk Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét, amely meghódította Európa fesztiváljait, még a Cannes-i Arany Pálmát is elnyerte.  December 1-én, Berlinben a díjátadó gálán  az Idi Amin-rezsim diktatúráját feldolgozó Kevin Macdonald-film, Az utolsó skót király is nyerhet, amelyet a magyar mozik tavasszal mutattak be. Szintén nem meglepő, hogy Fatih Akin műve, az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) is elviheti a díjat, főként azután, hogy múlt héten a Lux-díjat, az Európai Parlament elismerését is megkapta.

A november 29-én kezdődő budapesti Anifest/Anilogue egyik legnagyobb érdeklődéssel várt egészestés animációja,  az Irán közelmúltját gyerek-perspektívából feldolgozó Persepolis szintén ott van a jelöltek között, csakúgy mint a hazánkban már jól ismert Piaf (La vie en rose), Olivier Dahan Edith Piafról szóló életrajzi filmje.

Most nem ért célba
A csapda

A legjobb rendező díjáért Akin, Frears, Macdonald, Mungiu száll versenybe, kiegészülve Giuseppe Tornatoréval, illetve Roy Anderssonnal (előbbi a The Unknown, utóbbi a You, The Living című filmjével). A színészek között mások mellett James McAvoy-t találjuk, aki az Az utolsó skót királyban alakítja Amint, de olyan nagy múltú, jól ismert nevet is találunk, mint Michel Piccoli, aki a Belle Toujurs-ban, Manoel de Oliveria filmjében nyújtott játékával szerepel a legjobbak között. Méltán szerepel a listán Ben Whishaw, a Parfüm főszereplője.

A legjobb színésznő díjáért természetesen Helen Mirren, A királynő címszereplője is indul, előle az Edith Piafot megszemélyesítő Marion Cotillard, illetve a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ban drámai alakítást nyújtó Anamaria Marinca hódíthatja el a díjat. Idén is kiosztják az Európai Filmakadémia életmű-díját: a francia újhullám vezéralakja, Jean-Luc Godard mellett az operatőr Michael Ballhaus kapjam meg az elismerést.

Ezúttal magyar név nem szerepel a lehetséges díjazottak között; Ragályi Elemér filmje, a Nincs kegyelem, amely még szerepelt a szeptemberben kiadott, bővebb listán, csakúgy, mint a számos európai fesztiválon sikerrel szerepelt szerb-magyar koprodukció, a Csapda sajnos nem került be a szűkebb keretbe.