Nyilvánosságra hozták az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyének rövidfilmes programját, melyre több mint 2700 animációt neveztek, ezek közül 191 animációt válogattak be a szervezők, köztük négy magyar kisfilmet. 

Az alkalmazott animációk versenyében látható a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megbízásából készült Moholymotion című rövidfilm, melyet az egyetem névadójának, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára alkotott a HEN animációs stúdió csapata négy MOME alumnival. Darabos Éva (interjúnk itt olvasható vele), Kádár Melinda, Korcsok Lili és Mákó Bori a 125 másodperces kisfilmben Moholy-nagy festményeinek és fotóinak reprodukcióit ültette át mozgóképre. A koncepciót a MOME közösség Falvai Györgyi és Csányi Dóra vezetésével tervezte és fejlesztette, producere Fülöp József és dr. Kollarik Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója dr. Vincze Zsuzsanna és Szabó Viktória. 


Kollarik Tamás producer elmondta: “Hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmünk, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaink: a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is. Az online forgalmazáson túl országos televíziós csatornák vetítették a tartalmakat, de a mozikban, sőt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepet kapott.

Széleskörű támogatói csapat állt a Moholy-Nagy megemlékezés és a 125. születésének évfordulójára készült tartalmak mögé. A Magyar Művészeti Akadémia, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Filmintézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház segítette a munkát, de nagy köszönet a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, mert közreműködésükkel, a külföldi magyar intézeteken keresztül Magyarország jó hírnevét és a kulturális diplomáciát is szolgálhatta: Londontól Szöulig láthatták az alkotást és megismerhették Moholy-Nagy rendkívüli életművét.”

Moholy-Nagy László 125. születésnapjára készült oldal itt található.

Mostoha Marcell: Avant

A diplomafilmes versenyben szerepel Mostoha Marcell MOME animáció mesterszakán készített Avant című absztrakt animációja, mely a tér és a térben lét, valamint az azokhoz kapcsolódó energiák kölcsönhatásáról szól. A képzőművészeti kiindulási pontokból táplálkozó film zeneileg és vizuálisan egyaránt azon a felfedezésen alapszik, melyet a kísérletezés általi tapasztalás ad. Nem tartalmaz konkrét cselekményt, viszont fixált motívumokhoz tér vissza, hogy aztán ismét átléphesse azok határait, majd újból visszatérhessen.

Szintén a diplomafilmes programba válogatták a MOME média design mesterszakán diplomázott Lerch Júlia Needs című 3D kisfilmjét, mely játékos módon, amorf testekkel, a fizikai törvényszerűségeket felrúgva mutatja be, hogy mennyire az elemi ösztöneink, a szükségleteink irányítanak minket, és mi történik, ha befolyásolni tudjuk őket. Az ötperces animáció több Oscar-kvalifikáló fesztiválon szerepelt már, nemzetközi premierje az egyik legjelentősebb animációs fesztiválon, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon volt és további 12 filmfesztivál válogatta be, többek közt a szlovén Animateka, a lengyel Animocje, az osztrák Vienna Shorts, a svájci Winterthur és az amerikai Sweaty Eyeballs.

Lerch Júlia: Needs

Először szerepel az annecy-i fesztivál versenyében a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm, szintén a diplomafilmek között. Szegedi Adél kétperces Jelszó a * * * * * * * * * - hoz című fekete-fehér animációja gyerekkori emlékek, naplójegyzetek, és ezek felnőttkori interpretációja körül forog, teszi mindezt a bensőséges, ösztönös természetünkre és az univerzumban betöltött helyünkre reflektálva. Szegedi Adél az Illyés Akadémia animációs OKJ képzése után a londoni Westminster Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol a kortárs média gyakorlatát vizsgálja. 

Szegedi Adél: Jelszó a * * * * * * * * * - hoz

Az idei Annecy fesztivált 2021. június 14. és 19. között tartják, az egész estés és VR filmek versenyét, valamint az esemény megrendezésének részleteit később jelentik be a szervezők.

Forrás: MOME, Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál / Címlapfotó: Kádár Melinda