A korábban Visegrád Animációs Fórum néven futó pitch órum a közép- és kelet-európai régióra koncentrál, versenyzői koprodukciós partnereket találhatnak filmterveikhez, és szakmai konzultációkon vehetnek részt. Az idei programban összesen 42 projekt szerepel, közülük a legtöbbet, 6 filmtervet is hazánkból válogattak be, számolt be róla a Dot & Line.

Az egészestés filmek között a Tanár úr (Senior Crush) című terv képviseli hazánkat. A coming-of-age történet a 2000-es évek Budapestjén játszódik, főhőse egy 16 éves lány, aki szerelmes lesz a suli mogorva rendszergazdájába. Rendezője Richolm Orsolya, producere Ausztrics Andrea, gyártója az ULab. Richlom Orsolya az SZFE filmdramaturg szakán végzett, forgatókönyvíróként Szeleczki Rozália Csodapunci, Gyimesi Anna A vége és Nagy Lili Élesztő című kisfilmje fűződik nevéhez.

Két magyar kisfilm került a rövidfilmes szekcióba. Pataki Szandra Albert című stop-motion alkotásának középpontjában egy neurotikus és perfekcionista figura áll, aki számára az élet egy nagy Tertis-játékhoz hasonlít. A film producere Endrényi Krisztina, gyártója a Mythberg Films. Daniel Gray Milu kutyája című kisfilmje a CUB animációs stúdióban készül, és egy kislányról szól, aki kutyakölyök helyett egy medvebocsot fogad örökbe. A film producere Szederkényi Bella.

Richolm Orsolya: Tanár úr (fotó: CEE Animation / Dot & Line)

A sorozatok és a tévé-különkiadások kategóriájában száll versenybe M. Tóth Géza, az Oscar-jelölt Maestro rendezőjének új sorozata. A KEDD Stúdióban készülő Mitch-Match a rendező Matches című kisfilmjén alapul, az epizódokban egy gyufaszál fantáziadús, alakváltó kalandjait követhetjük nyomon. A Vulkánsziget rendezője, Lovrity Anna Katalin egy pilot-epizóddal szerepel a fórumon, a Rozi és Zafír az óvodás korosztálynak mesél a barátságról, és arról, mit tanulhatunk egymástól. A sorozat a CUB stúdiónál készül, producere Gelley Bálint.

Rozi és Zafír (fotó: CUB Stúdió / Dot & Line)

Tőkés Anna a fiatal tehetségek idén indult Rising Stars versenyén vesz részt a MOME animációs szakán készülő diplomamunkájával. A The Last Drop című animáció egy tinilányokból álló gimnasztikai csapat belső feszültségeit mutatja be.

A fórumon az elmúlt években számos magyar tervet jutalmaztak, tavaly Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása nyerte a rövidfilmes kategória fődíját, és Heim István Detti és Drót sorozatát is díjazták. 2019-ben Tamás Iván Macskakirálylány című terve lett a tévésorozatok és különkiadások versenyének győztese, 2018-ban Vácz Péter Noé fája című filmje kapott különdíjat, 2017-ben pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozata, a Hajótöröttek hozta el a kategória fődíját.

Idén a járvány miatt online formában és két részeltben kerül sor a CEE Animációs Fórumra. A pitchfórum április 26 és 29. között zajlik, a szakmai programokat május 4. és 9. között rendezik.

Forrás: Dot & Line / CEE Animation
Címlap: Tőkés Anna: The Last Drop (Fotó: MOME Anim / Dot & Line)