A beszélgetés érdekes felvetése volt, hogy a valóságábrázolást a magyar ilmekben az öncenzúra is hátráltathatja. Schwechje szerint az öncenzúrának két típusa van. Az egyik, a pénzosztó szervtól és a hatalomtól való félelem, az a gondolat, hogy „ez már túl provokatív úgysem megy át”. A másik, a bizonyos közegekhez való megfelelési kényszer, a közeg ízléséhez való igazodás. Például az, hogy nem illik nagyon aktualizálni, konkretizálni.

Egy amerikai filmben gyakran előfordul, hogy konkrét politikai eseményekre vagy személyekre utalnak.” Magyarországon valamiért ettől idegenkedik a közönség és a filmes világ is, azt érzi, e konkrét nevek és események használatát sokan a kabarészínházzal azonosítják. „Ez rossz irány” – tette hozzá a rendező. Kovács szerint érdekes lesz látni, hogy ezzel a trenddel szembemenő Magyarázat mindenre vajon felszabadító hatással lesz-e a többi filmesre.

 

Kovács azt is felvetette, hogy sokáig jellemző volt a közönségfilmekre, hogy rögtön felismerhető statisztákat használtak ismételten, de ebben érez némi előrelépést, és ez hozzáad a hiteles közegábrázoláshoz. Pozitív példaként a Zanoxban pultot támasztó alakokat hozta. Schwechtje egy másik aránylag friss filmmel hozakodott elő:

A Larry egyik legnagyobb erényének tartom, hogy a legutolsó mellékszereplő megszólalására is nagyon odafigyeltek. Ne legyen az, hogy csak megszólalásig jók. Mivel nem színész és nem is tehetséges amatőr színész, elképzeli, hogyan kellene ezt eljátszani, ahelyett hogy csak létezne. És ez zavart helyzetet okoz. A Larryben ez kiemelkedő, és sok korábbi magyar filmhez képest érzem nagy fejlődésnek.

Polgár Csaba, Schwechtje Miály és Jakab Juli a Sünvadászat forgatásán

A videóban Schwechtje a saját színészvezetési technikáiról, filmjei valósághoz fűződő viszonyáról is mesél. Megtudhatunk pár izgalmas részletet a készülő második nagyjátékfilmről, a Sünvadászatról, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod kapcsán pedig az a kérdés kerül elő, ha egy film részben a szélsebesen változó virtuális világban játszódik, vagyis a valósága pár év leforgása alatt idejét múlttá válik, hogyan lehet úgy megcsinálni, hogy a későbbi tizenéves generációknak is átélhető legyen?

A Nagylátószög korábbi videói a Mozinet YouTube-csatornáján érhetőek el.

A cikk a Mozinettel együttműködésben készült.