Teljesen egyedi filmes játékot vezetett be a tavalyi szekszárdi Európa Majálison Kindl Gábor főszervező. A játék lényege: készíts filmet egy nap alatt egy adott témára. Június 25. és 26. között újabb ifjúfilmes csapatok próbálkoztak azzal, hány háromperces készülhet el 24 óra alatt egy adott témában. A téma ezúttal a száz éve ismét város titulust kapott Szekszárd volt.

A tavalyi 21 film után idén több mint 50 csapat nevezett versenyre, melynek végére 43 film el is készült - ezáltal megszületett az előre hirdetett világrekord a 24 óra leforgása alatt elkészített filmek tekintetében. Az időkorlátok mellé külön nehézséget jelentett, hogy a csapatoknak öt megadott helyszínt is bele kellett forgatniuk filmjükbe.

A kiírás szerint a verseny "mindent vagy semmit" alapon működött volna, azaz 1 millió forint ütötte volna a legjobb film alkotóinak markát, míg a többiek csak a részvétel élményével távozhattak. Ezzel szemben a Ferenczi Gábor dokumentumfilm-rendező vezette zsűri igazságosabbnak látta a fődíjat felosztani, hisz nem akadt egyetlen magasan kiemelkedő alkotás a mezőnyben. Ferenczi mellett a zsűrit alkotta még Karl Bardosh, a New York University filmes tanszékének professzora, Gál Péter, az HBO programszerkesztője, Kardos Sándor operatőr, Makk Károly filmrendező, valamint Krigler Gábor és Lovas Balázs, a Filmhu Forgatókönyvíró Iskola alapítói.

A demokratikus szellemű zsűri végül 600 ezer forinttal jutalmazta a fesztivál legjobbnak ítélt filmjét, Komár István, Hegedűs Bálint és Somodi Orsolya A szabadság útja című alkotását, melyben egy babakocsi szemszögéből szerezhetünk autentikus ismeretek a városról. További 200-200 ezer forinton osztozott a második-harmadik helyen a Pozitív Rendszerhiba Körösényi Dániel, Géczy Dávid, Teszler Tamás, Szántó András és Breier Ádám alkotta csapata, az alkoholista és megbokrosodott hordójának hajszáját bemutató Szekszárdi örökség című munkájáért, valamint a KritikArt legénysége (Kocsis Csaba, Tatai Tibor és Kalotás Csaba), akiknek kísérleti filmjében egy megterített asztallal mozoghattunk végig a jubiláló városon.

Utóbbi alkotás elnyerte az HBO különdíját is, melynek köszönhetően a film bemutatásra kerül majd a csatornán. A legjobb operatőri munka különdíjával jutalmazták a Magyarul Beszélők stábját, Szekeres Pétert és Bognár Balázst, Hallasz? c. filmjük képi világáért. A filmhu a Filmhu Forgatókönyvíró Iskolában való ingyenes részvétel lehetőségét magában foglaló különdíjat adományozott a legjobb forgatókönyv kategóriában az Arenafilm csapatának (Kertai Gábor, Kovács M. András, Kovács Viktor, Szeri István) Roll című abszurd komédiájukért, míg a Horváth András, Zsalakó Réka alkotta Planet Underground a legjobb zenei klip különdíját vehette át az MZ/X együttes Nincs alvás! című számáért, de elismerésben részesültek a mezőny legfiatalabb tagjai is, a tizenévesek táborába még alig belépett Kid’s team, Németh Bence, Németh Nóra, Straubinger Péter és Tomó András felállásban.

A díjazott filmek hamarosan láthatók lesznek a kisfilmhu online filmszínházában!